O noua bancnota de 10.000 lei din plastic a fost pusa i circulatie de Banca Nationala a Rominiei icepind cu 18 septembrie. De la aceeasi data a iceput retragerea biletelor de 10.000 lei din emisiunea 1994. Pina la 30 noiembrie 2000 inclusiv, vechile bancnote vor circula i paralel cu cele din emisiunea 1999 si cu cele din plastic. in perioada 1 – 15 decembrie 2000 bancnotele aflate i retragere vor fi primite pentru plati si preschimbare doar de casieriile bancilor. Dupa data de 15 decembrie, biletele de 10.000 lei din emisiunea 1994 nu vor mai fi primite nici de banci.
Noua bancnota din plastic are caracteristici aproape identice cu cea din emisiunea 1999: dimensiunile sunt de 15/6,7 centimetri, iar culoarea dominanta este verde; i masa biletului sunt incluse un filigran ce reproduce portretul lui Nicolae Iorga si un filigran lateral cu sigla BNR.
Pe aversul bancnotei sunt imprimate: portretul istoricului, scriitorului si jurnalistului Nicolae Iorga; un element floral; stema Rominiei; un motiv floral stilizat; denumirea bancii centrale emitente, Banca Nationala a Rominiei; un medalion cu sigla BNR; valoarea nominala i cifre si litere; anul emisiunii, 2000; semnaturile guvernatorului si casierului central.
Pe revers sunt imprimate: imaginea catedralei episcopale a Manastirii Curtea de Arges; acvila cruciata din vechea stema a L?arii Rominesti, de pe timpul domnitorului Constantin Brincoveanu; valoarea nominala i cifre si litere; denumirea bancii emitente, Banca Nationala a Rominiei; sigla BNR; seria si numarul bancnotei, comasate, tiparite pe verticala, cu cerneala neagra si caractere de aceeasi ialtime, i partea stinga, si cu cerneala rosie si caractere de ialtime crescatoare, pe orizontal, i partea dreapta.
Pentru protectia impotriva falsurilor, bancnota include elemente de siguranta printre care o fereastra transparenta si un filigran reprezentind portretul lui Iorga. Emisiunile 1999 si 2000 (din plastic) ale bancnotei de 10.000 lei vor circula i paralel dupa retragerea completa a biletului din emisiunea 1994.