Deşi jucătorii din piaţă speră la o relansare, preţurile apartamentelor noi continuă tendinţa de ieftinire forţată. Oferta în creştere şi contextul economic risipesc visele dezvoltatorilor.

Sloganul cel mai vehiculat de către dezvoltatorii imobiliari la acest început de an este: „Nu prea se mai pot face reduceri, deoarece am atins  deja limita de jos.“ Acest gen de mesaj pare însă că ignoră butada potrivit căreia „atunci când crezi că ai atins fundul oceanului, gândeşte-te că poţi să mai sapi un pic“.

Tehnicianul dentar Mihai Voinea caută un apartament nou încă din 2007. „Am evitat acum doi-trei ani să plătesc sumele imense care erau cerute pentru apartamente şi bine am făcut. Acum, cred că îmi voi cumpăra unul nou cu două camere, dar trebuie să mai găsesc şi o zonă bună“, spune acesta. Anul trecut, apartamentele noi s-au ieftinit cu peste 25% şi, în ciuda declaraţiilor multor dezvoltatori şi brokeri imobiliari, acestea pot fi cumpărate chiar şi mai ieftin.

„În complexul rezidenţial Style Residence din Militari, preţul unui apartament finisat cu două camere şi o suprafaţă utilă de 77 mp, în valoare de 76.000 euro, s-a negociat până la 72.000 euro, preţ de tranzacţionare. În ianuarie 2009, costa 87.000 de euro“, confirmă  Alexandru Pricop, managing partner al consultantului imobiliar Coldwell Banker Affiliates of România.

Speranţele investitorilor, la mila statului

193-45836-18_greenfield_lib_02.jpg„Anul 2009 a fost cel care a spulberat speranţele de profit pentru investitorii din segmental imobiliar. Căderea pieţei a fost atât de abruptă, încât a depăşit şi cele mai pesimiste estimări. Preţurile au urmat o pantă descendentă pe întreg parcursul anului, cu o uşoară stagnare spre sfârşitul lui 2009. Aşteptările pentru 2010 nu sunt mai optimiste; comparativ cu 2009, există totuşi semne că lucrurile s-ar putea schimba în bine începând cu a doua parte a anului“, spune Mihaela Pană, directorul departamentului rezidenţial al DTZ Echinox.

Că sectorul îşi va reveni în 2010 este greu de crezut. Banii au dispărut din piaţă, finanţările sunt extrem de dificile, atât pentru companii, cât şi pentru persoane fizice, iar strategiile dezvoltatorilor, dincolo de inovaţiile din marketing, sunt mai degrabă priviri rugătoare adresate mediului politic.

Fie că premiază achiziţiile în grup (aşa cum promite Dumitru Bucşaru potenţialilor clienţi pentru Green City, astfel încât semnarea în aceeaşi zi a două contracte ar aduce fiecăruia un discount de 1.000 de euro), fie că oferă apartamente complet mobilate (precum israelienii de la Ocif Group în cazul proiectului Vivando Unirii), toţi dezvoltatorii aşteaptau aprobarea în Parlament a unui amendament adus Legii bugetului de către deputatul PNL Daniel Chiţoiu, fostul şef al ANAF. Acesta a solicitat extinderea măsurii de reducere a TVA la 5% pentru întreaga piaţă a locuinţelor noi, fără limitări de preţ sau suprafaţă. Amendamentul a fost însă respins în plen, iar ultima speranţă a jucătorilor din rezidenţial rămâne prognozata modificare a programului Prima Casă în favoarea construcţiilor noi, de la mijlocul lunii februarie, deşi aceasta pare ajutor de stat, cel puţin în opinia Consiliului Concurenţei.

Veştile rele se ţin lanţ

193-45837-capital_18_bun_mic.jpgMarile scăderi de preţuri au apărut în zona centrală şi în cea de nord a Capitalei, unde preţurile depăşiseră 3.000 de euro/mp în 2007-2008, recordul înregistrându-se în zona Satului Francez, unde s-au cerut peste 8.100 euro/mp în 2008. Aşadar, zonele considerate de lux sunt pe cale să devină victimele predilecte ale crizei, în condiţiile în care şi costurile de construcţie se menţin ridicate, mai ales din cauza terenurilor achiziţionate de dezvoltatori în perioada de vârf a bulei imobiliare. Nici restul zonelor nu vor fi scutite de scăderi ale preţurilor ca urmare a cererii reduse, atâta vreme cât salariile sunt în continuă scădere, şomajul creşte, iar finanţările bancare sunt şi vor rămâne greu de obţinut, dar şi extrem de riscante, în condiţiile în care revirimentul economic este încă departe.

31% reprezintă scăderea preţurilor cerute pentru apartamentele noi, la nivel naţional, potrivit reprezentanţilor companiilor de consultanţă imobiliară

193-45838-capital_18_bun.jpg