Se dorește creșterea capacității de cazare în anumite penitenciare din țară. Lucrările vor fi gata până în 2025

Administrația Națională a Penitenciarelor a anunțat că vor exista lucrări pentru a crește capacitățile de cazare la unitățile din Deva, Găești, Târgu Jiu și Târgu Ocna. În comunicatul de presă trimis este menționat faptul că în total vor exista 512 locuri noi de detenție care vor fi gata până în 2025.

”În conformitate cu Planul asumat la nivelul conducerii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (A.N.P.), dezvoltarea infrastructurii aferente cazării persoanelor private de libertate reprezintă o prioritate, pe fondul supraaglomerării şi a efectelor negative pe care acest fenomen îl exercită asupra sistemului penitenciar românesc. Astfel, primele patru locaţii incluse în acest amplu demers au intrat, pe parcursul trimestrului IV 2021, în faza de execuţie. Este vorba despre obiective din cadrul unităţilor Deva, Găeşti, Târgu Jiu şi Târgu Ocna, totalizând un număr de 512 locuri de cazare”, a anunţat, marţi, ANP, într-un comunicat de presă.

Ritmul de lucru va fi unul intens

De asemenea, Administrația Națională a Penitenciarelor mai spune că ritmul de lucru privind dezvoltarea infrastructurii se menţine unul intens.

”Astfel, ANP mai are în derulare 31 de astfel de proiecte (pavilioane de deţinere noi, care vor fi construite în perimetrele actualelor penitenciare), aflate în diverse stadii de întocmire a documentaţiilor aferente”, a mai transmis ANP.

Mai mult decât atât, se adaugă și cele două noi penitenciare din Berceni (1000 de locuri) și din Unguriu (900 de locuri).

”Subscris obiectivelor instituţionale privind dezvoltarea infrastructurii, vizăm implicarea – în plus faţă de specialiştii din sistem şi terţii calificaţi – şi a persoanelor private de libertate calificate în diverse meserii, precum şi a deţinuţilor care au beneficiat de o minimă instruire practică în acest sens”, a mai transmis ANP.

Începând cu data de 15 noiembrie, astfel de instruiri ale persoanelor private de libertate – lăcătuşărie, zidărie (lucrări de gletuire/tapet la pereţi/tavane), faianţare, dulgherie, zugrăveli/vopsitorie, instalaţii sanitare, pardoseli – au fost intensificate la nivelul unităţilor: Aiud, Arad, Botoşani, Vaslui, Bucureşti-Jilava, Iaşi, Oradea.
Pentru anul 2022, ANP va extinde aceste instruiri la nivelul tuturor unităţilor din sistemul penitenciar, pentru a implica activ un număr cât mai mare de persoane custodiate.
Toate proiectele vor intra, pe rând, în execuţie, în decursul anului 2022 şi se vor încheia succesiv, între anii 2022-2024. Ultimele 500 de locuri, din totalul de 7.850, vor fi date în folosinţă în anul 2025.