Rusia vrea să-și impună perspectiva asupra Occidentului

La Forumul Economic Delphi de anul acesta, s-a discutat despre interacțiunile dintre schimbările geopolitice, evenimentele interne și dinamica economică din Europa și din alte state.

Vorbind despre complexitatea relațiilor între state și aria de interese, Robert Kagan de la Brookings Institution a recunoscut că „SUA nu sunt impecabile și au comis erori.” El a evidențiat responsabilitatea Statelor Unite ale Americii în afacerile internaționale. Potrivit spuselor sale, Rusia își dorește să-și impună perspectiva asupra Occidentului, dar nu dispune de resursele necesare pentru a o realiza complet. Conform lui, structura fundamentală a sistemului internațional rămâne neschimbată.

Robert Kagan
Robert Kagan (SURSA FOTO: www.brookings.edu)

Într-o discuție cu Alexis Papahelas, redactorul șef al Kathimerini, Robert Kagan a analizat implicațiile unei posibile realegeri a lui Donald Trump pentru funcția de președinte al SUA atât pentru SUA, cât și pentru comunitatea internațională, oferind o perspectivă detaliată asupra „Fenomenul Trump”.

Vladimir Putin urmărește reasamblarea Imperiului Rus

La rândul său, generalul american David Petraeus, actualul președinte al KKR Global Institute, a avertizat că ambițiile Rusiei nu se limitează doar la Ucraina. Potrivit spuselor sale, Republica Moldova și Lituania ar putea fi ținte viitoare ale armatei ruse. Obiectivul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, este reasamblarea Imperiului Rus, spune el. În acest context, a evidențiat importanța ajutorului american pentru Ucraina.

David Petraeus
David Petraeus (SURSA FOTO: KKR)

SUA ar putea întoarce spatele Ucrainei

John Brennan, fostul șef al Agenției Centrale de Informații din SUA, crede că o eventuală realegere a lui Donald Trump ar putea duce la o reducere semnificativă a ajutorului oferit Ucrainei. Acest pas ar putea fi interpretat de Rusia ca „o undă verde” în ceea ce privește extinderea războiului din Ucraina.

Potrivit lui, Donald Trump ar putea submina eforturile militare ale Ucrainei. Ar putea da instrucțiuni oficialilor americani din Serviciile de Informații să înceteze colaborarea cu partenerii ucraineni.

„Iar asta i-ar da undă verde lui Vladimir Putin să încerce să încerce să aproape înghită Ucraina. Și, din păcate, cred că asta îl va încuraja pe Vladimir Putin să privească flămând spre restul Europei. Viitorul Ucrainei și al Europei este mai sigur dacă Joe Biden este ales. Dacă Donald Trump este ales, asta schimbă totul și vor apărea întrebări serioase cu privire la voința Statelor Unite de a rezista în fața agresiunii rusești în viitor”, a zis el.

John Brennan
John Brennan (SURSA FOTO: YouTube, FRONTLINE PBS | Official)