Donald Trump este de origine germană din partea tatălui său și de origine scoțiană din partea mamei sale; bunicii și bunicile lui Donald s-au născut în Europa. Tatăl său a fost unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din orașul New York și de pe Coasta de Est a SUA.

Apropiații lui Trump susșin că acesta nu mănâncă niciodată micul dejun și că adesea stă consumă Mc Donald. Trumo nu bea ceai sau cafea și consumă doar Coca Cola dietetică.

Trump a fost un elev turbulent, făcând nebunii la școală. Din cauza acestor probleme de comportament, pentru a-l disciplina, tatăl său a decis să-l înscrie pe Donald la vârsta de 13 ani la Academia Militară din New York (NYMA) din Cornwall, unde el a terminat clasa a opta și a absolvit liceul în 1964. Aici, Donald Trump a participat la exercițiile militare de mărșăluire, a purtat uniforma militară și a obținut mai multe premii academice, dar s-a dezvoltat și pe latura sportivă practicând fotbalul european și cel american și baseballul.[30] În ultimul an de studii a atins gradul de căpitan, fiind comandant al cursanților, însă a fost retrogradat din poziția de șef comandant al cursanților și transferat într-o altă funcție după o pretinsă hărțuire a unui nou student din anul întâi în cazarmele sale de către unul dintre subordonații lui Trump; Trump a descris transferul său ca „o promovare”. În 2015, el a spus unui biograf că NYMA ia dat „mai multă instruire militară decât celor mai mulți tipi care luau calea milităriei”.

Din august 1964, Trump a urmat cursurile Universității Fordham din Bronx timp de doi ani. Apoi s-a transferat la prestigioasa Școala de Finanțe și Comerț Wharton din cadrul Universității din Pennsylvania, care oferea unele dintre puținele studii imobiliare universitare din SUA. Paralel cu studiile, a lucrat în compania familială, Elizabeth Trump & Son, numită după bunica sa paternă. Trump a absolvit Școala Wharton în mai 1968, cu o diplomă de licență în științe economice.

În cartea sa, „Art of the Deal”, Trump vorbește despre educația sa: “După ce am absolvit Academia Militara NY, în 1964, m-am gândit serios să urmez cursurile unei facultăți de regie și film. În cele din urmă am hotărât că domeniul imobiliar reprezintă pentru mine o afacere veritabilă”.

 

Trump are cinci copii din trei căsătorii și opt nepoți.Primele sale două căsătorii s-au terminat prin divorțuri care au fost intens mediatizate în presa de scandal.

Divorțul de prima sa soție,  Ivana Zelníčková, a fost unul dintre cele mai scumpe divorțuri din lume. Ivana a primit de la Donald 20 de milioane de dolari, casa familială în valoare de 14 milioane de dolari din Connecticut în care au locuit, o pensie anuală de 350.000 de dolari pentru creșterea celor trei copii, dreptul de a-și păstra toate bijuteriile, plus cel de co-folosință a casei luxoase de vacanță Mar-A-Lago din Palm Beach.

Actuala sa soție, Melania Trump, este prima doamnă a Statelor Unite care a pozat nud în reviste pentru bărbați.

Înaintea absolvirii Universității din Pennsylvania, Trump și-a început cariera imobiliară la compania Elizabeth Trump and Son, care aparținea tatălui său și care era axată pe imobile locative pentru clasa de mijloc din districtele newyorkeze Brooklyn, Queens și Staten Island. El a preluat controlul companiei Elizabeth Trump and Son iar În 1973 el devine directorul acestei organizații. Prima mare afacere al lui Trump din Manhattan a fost remodelarea în 1978 a vechiului hotel Commodore într-un nou hotel Grand Hyatt situat lângă gara feroviară newyorkeză Grand Central.

Tatăl lui Donald Trump, Fred Trump, a murit în 1999, iar copii lui au primit porțiuni egale din averea lăsată de el în valoare de 250-300 milioane.

Trump a avut chiar o universitate a sa. Universitatea Trump LLC a fost o instituție americană de învățământ cu plată care a organizat un program de formare în domeniul imobiliar din 2005 până în 2010.După mai multe procese, ea a fost desființată.

În 1999, Trump a fondat o agenție de manechine (prezentatoare de modă), Trump Model Management, în cartierul SoHo din Lower Manhattan, New York.Din 1996 până în 2015, Trump a deținut o parte sau toate concursurile de frumusețe: Miss Univers, Miss SUA și Miss Adolescenta SUA.

 

Președintele american Donald Trump se situează în prezent pe locul 259 în clasamentul celor de la Forbes, în scădere cu 11 locuri comparativ cu poziţia ocupată în 2017. Averea lui Donald Trump a rămas practic neschimbată între 2017 şi 2018, la aproximativ 3,1 miliarde dolari, potrivit clasamentului publicat miercuri de revista Forbes, informează AFP. Potrivit Forbes, această scădere este cauzată în special de cheltuielile de campanie făcute de Donald Trump precum şi de încetinirea pieţei imobiliare din New York.

Trump are o carieră și în televiziune. Acesta a fost producătorul executiv și prezentatorul serialului de tele-realitate Ucenicul (The Apprentice) la televiziunea NBC.
În primul an al show-ului, Trump a câștigat 50.000 dolari pe episod (cam vreo 700.000 dolari în primul sezon), dar ca urmare a succesului inițial al show-ului, el a fost plătit cu un 1 milion dolari pe episod.

Donald Trump are în portofoliul său 9 cărți publicate.