Vești noi pentru români. Avocatul Poporului, Renate Weber, vine cu noi informații legate de eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Mai exact, se pare că Renate Weber nu a sesizat Curtea Constituțională pentru legea care elimină pensiile speciale ale parlamentarilor.

Declarația Avocatului Poporului vine în contextul în care Asociația Foștilor Parlamentari a înaintat o petiției acestuia în care cerea sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate. Totodată, Renate Weber a mai adăugat că termenul oricum a expirat luni.

„Nu am sesizat Curtea Constituțională. Termenul a expirat ieri. Nu am identificat niciun motiv de neconstituționalitate”, a declarat Renate Weber, pentru Digi24.

În ceea ce privește petiția Asociației Foștilor Parlamentari, Renate Weber a precizat că a primit-o, iar prin intermediul acesteia i se cerea să conteste la Curtea Constituțională legea care elimină indemnizația pentru limita de vârstă a parlamentarilor.

Renate Weber a discutat cu Asociația Foștilor Parlamentari

Avocatul Poporului a mai adăugat că a explicat telefonic Asociației motivul pentru care sesizarea nu va fi înaintată. „Am primit petiția asociației, astăzi am vorbit la telefon și le-am explicat de ce nu înaintăm o sesizare”, a explicat Weber.

De menționat este faptul că, potrivit petiției, Asociația Foștilor Parlamentari susținea că este „discriminatoriu” ca cei care aplică legea, cum ar fi magistrații, să primească pensie specială, iar parlamentarii, cei care „crează legea” să nu primească o indemnizație pentru limită de vârstă.

În ceea ce privește situația pensiilor speciale, pe data de 17 februarie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi al Senatului a votat pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un proiect de lege care trebuie discutat de mai multă vreme.

În prezent, legea urmează să ajungă la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Se pare că în cazul unei excepții de neconstituționalitate la CCR, aceasta mai poate fi ridicată doar în instanță.