Aproximativ 60.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri au fost tranzacţionaţi în Capitală în perioada ianuarie-martie a acestui an. Mutările au continuat să domine piaţa de birouri, în timp ce numărul companiilor care au decis să deschidă reprezentanţe în Bucureşti a crescut, exemplu fiind siteul Booking.com şi ExxonMobil.

„Stocul modern de spaţii de birouri din Bucureşti a continuat să crească în primul trimestru din 2013 până la totalul de 2,28 milioane de metri pătraţi. În perioada ianuarie-martie au fost livrate trei clădiri de birouri, cu o suprafaţă închiriabilă totală de 72.000 mp: Floreasca City Center (16.000 mp), Sky Tower (41.000 mp) şi West Gate clădirea 5 (15.000 mp)”, a declarat Răzvan Iorgu, directorel general al CBRE România.

Compania estimează că,  până la sfârşitul anului, se vor mai livra 63.000 mp de spaţii de birouri, cele mai mari proiecte care urmează a fi puse pe piaţă fiind Floreasca Park, CSDA Siriului, Hermes Business Campus clădirea B şi Armand Călinescu OB. Circa 48% din suprafaţa totală care va fi livrată în următoarele trei trimestre a fost deja pre-închiriată.

Structura cererii

Cererea a reprezentat 63% din volumul total al activităţii de tranzacţionare şi a fost împărţită între tranzacţii de mutare (75%), extinderi/cereri noi (16%) şi tranzacţii de pre-închiriere (9%). Cel mai activ sector a fost cel de servicii profesionale, care a însumat 33% din totalul activităţii de tranzacţionare pe piaţa spaţiilor de birouri în trimestrul întâi.

„Anul 2013 a început bine şi în ceea ce priveşte demararea unor proiecte noi. Compania de construcţii şi dezvoltare imobiliară Skanska a început construcţia primului său proiect de birouri din România. Green Court Bucharest este amplasat în zona Barbu Văcărescu-Floreasca, şi va avea o suprafaţă închiriabilă de 52.000 mp şi va fi livrat în trei etape, începând cu T1 2015”, a mai declarat Răzvan Iorgu.

Rata generală de neocupare a spaţiilor de birouri a rămas relativ constantă în cele trei luni, media generală a acestei rate în Bucureşti situându-se în jurul valorii de 16%. În total, există 367.000 mp de spaţii de birouri vacante în Bucureşti. Zona de Vest prezintă, în continuare, cea mai scăzută rată de neocupare (5%), în timp ce, la polul opus, cea mai ridicată rată de neocupare se înregistrează în Pipera (26%). În centrul de afaceri al Capitalei, rata de neocupare a continuat să scadă cu 2% în T1 comparativ cu T4 2012, ajungând la 10%.

Nivelul chiriei prime s-a stabilizat în jurul valorii de 18 euro/mp/lună. Pentru spaţiile de birouri de clasa A din Bucureşti, chiriile cerute încep de la 16 euro/mp/lună în zonele centrale şi de la 11 euro/mp/lună în zonele periferice. În ceea ce priveşte birourile de clasa B, chiriile cerute încep de la 13 euro/mp/lună în zonele centrale şi de la 9 euro/mp/lună în zonele periferice.

Potrivit prognozei pentru restul anului 2013, rata de neocupare îşi va continua trendul descendent, în timp ce chiria specifică imobilelor de top va rămâne constantă. De asemenea, piaţa de birouri din Bucureşti va fi, în continuare, dominată de tranzacţii de mutare.

Te-ar putea interesa și: