După data de 15 mai, România va intra în starea de alertă, iar unele restricţii vor fi relaxate. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a comentat subiectul deschiderii hotelurilor, barurilor şi restaurantelor. El spune că, datorită eliminării restricţiilor de circulaţie din interiorul localităţilor şi dintre localităţi, cu motive bine întemeiate, cum ar fi în interes de serviciu, este normal să se redeschidă hotelurile, pentru că va exista trafic de persoane între localităţi.

„Hotelurile da, practic hotelurile care s-au închis singure din cauza lipsei de clienţi, pentru că nu există ordonanţă militară prin care s-au închis aceste hoteluri, se vor redeschide tocmai datorită faptului că circulaţia în interiorul localităţilor şi circulaţia între localităţi pe motive bine întemeiate, cum sunt acelea de serviciu să zicem, în interesul serviciului, vor fi permise. Asta înseamnă că va fi trafic de persoane între localităţi şi atunci este normal ca să avem hoteluri deschise”, a declarat Virgil Popescu, într-o intervenţie la Digi24.

„Nu pot să spun cu certitudine în momentul de faţă (…) trebuie să aşteptăm ce vor spune medicii”

Situaţia restaurantelor şi a barurilor nu este însă la fel de simplă, iar ministrul Economiei dă de înţeles că subiectul va fi abordat abia după o evaluare a medicilor epidemiologi la finalul lunii mai. Astfel, cel mai devreme românii se pot aştepta să ia din nou masa în oraş după data de 1 iunie sau 15 iunie, a sugerat Virgil Popescu.

„Despre restaurante, terase, cafenele şi baruri, eu zic că ar trebui să aşteptăm o evaluare după primele două săptămâni a medicilor epidemiologi să vedem exact care este influenţa acestor relaxări, prime relaxări de măsuri, asupra acestei pandemii şi dacă lucrurile vor fi ţinute sub control şi oamenii vor înţelege că trebuie să respecte toate măsurile pe care Guvernul le va recomanda, le va impune în această stare de alertă, atunci sunt convins că vor urma şi o serie de alte măsuri, cum de exemplu cred că într-o primă etapă s-ar putea deschide terasele, dar nu pot să spun cu certitudine în momentul de faţă şi, evident, trebuie să aşteptăm ce vor spune medicii, când, începând cu data de 1 iunie sau 15 iunie, se vor deschide restaurantele, terasele, cafenelele, barurile etc.”, a mai declarat Virgil Popescu, potrivit Rador.