Angajații din România beneficiază de trei zile libere în luna iunie din acest an. Din păcate doar două pică în timpul săptămânii, una fiind în weekend, mai exact duminică.

Vestea bună este că în această lună vom avea parte de un weekend prelungit.

Zilele libere din luna iunie

Prima zi liberă pică în cursul săptămânii, într-o zi de miercuri. Este vorba despre 1 iunie și este acordată cu ocazia Zilei Copilului.

Următoarele zile libere pică în data de 12 și 13 iunie, adică prima și a doua zi de Rusalii. Dacă prima zi liberă pică duminică, a doua este într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că angajații vor beneficia de un weekend prelungit de trei zile.

Ce zile libere avem în acest an?

În luna august mai avem zi liberă de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august. Această sărbătoare legală pică într-o zi de luni. Drept urmare, ne putem bucura de o altă mini vacanță de 3 zile în perioada 13-15 august.

Pe 30 noiembrie avem sărbătoarea de Sfântul Andrei, care pică într-o zi de miercuri, în timp ce Ziua Națională a României, care este pe 1 decembrie, pică într-o zi de joi.

Apoi urmează Crăciunul, și zilele libere aferente sunt 25-26 decembrie, care pică duminică și luni, așa că avem din nou parte de o minivacanță.

De menționat că, potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze în aceste zile considerate libere, vor primi în plus la salariu. Mai exact, ziua lucrată va fi plătită dublu.

Zilele libere s-ar putea schimba în România

Potrivit unui proiect legislativ depus recent de 26 deputați PNL şi doi deputați PSD, s-ar putea schimba modalitatea în care sunt acordate zilele libere în România.

Propunerea arată că în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în următoarele zile, după cele de repaus săptămânal.

Trebuie menționat că proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

„Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.