Marți, Guvernul urma să adopte proiectul de Hotărâre privind stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă propus de către Ministerul Muncii, astfel încât să existe o punte între zilele libere din weekend şi liberele legale conform Codului Muncii, respectiv 30 noiembrie – de Sfântul Andrei şi 1 decembrie – Ziua Naţională a României.

Ședința de Guvern a fost însă anulată, deci încă nu se știe ce urmează să se întâmple cu propunerea făcută. În cee ace privește prevederle proiectului, conform documentului, bugetarii ar urma să aibă liberă ziua de 29 noiembrie 2021, însă ar urma să o recupereze prin prelungirea programului de lucru în instituţiile statului până la 31 decembrie 2021.

„Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă”, se arată în proiectul hotărârii. Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite”, se arată în proiectul hotărârii.

Totodată, proiectul mai prevede că nu vor beneficia de această zi liberă angajaţii a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

„Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese”, se mai arată în document.

Când se recuperează ziua liberă a bugetarilor

În ceea ce privește plățile care au scadenţă în ziua de 29 noiembrie, proiectul de Hotărâre aduce şi unele clarificări în acest sens. Potrivit sursei citate, ”operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021”.

Referitor la retururile prvnd încasarea operațulor înregistrate la Trezoreria Statului, aceasta ar urma să fie întocmite la data de 2 decembrie 2021.

„În ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanțelor se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu aceeaşi dată.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 29 noiembrie 2021.

Eventualele retururi la încasare aferente operaţiunilor înregistrate la unitățile Trezoreriei Statului în data de 29 noiembrie 2021 se întocmesc de acestea cu data de 2 decembrie 2021.

Prin ordin al ministrului finanţelor se poate stabili şi desfăşurarea altor operaţiuni prin Trezoreria Statului. Unităţile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în data de 29 noiembrie 2021 au scadenţă la obligaţiile de plată aferente convenţiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadenţarelor de plată anexate acestora la convenţiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestei date”, se mai arată în proiectul de hotărâre de Guvern.