Mai precis este vorba despre elevii care vin din medii dezavantajate. Ministerul Educației a dat un ultimatum școlilor pentru a comunica ministerului numărul elevilor care au o situație materială precară. Potrivit ministerului, termenul limită este marți, 3 noiembrie 2020, ora 14:00.

Deși actul normativ a intrat în vigoare la data de 7 august, de abia acum se pune în aplicare. Trebuie menționat că perioada acordării acestor tichete se suprapune cu perioada campaniei electorale, care începe pe 7 noiembrie, notează edupedu.ro.

Calculele făcute de sursa anterior menționată arată că bugetul alocat programului ar ajunge doar pentru 260 de mii de elevi, însă pe listele ministerului apar 302 mii de elevi care au o situație financiară deloc bună.

Ce prevede actul normativ

“Având în vedere necesitatea imediată de a crea și consolida mecanismul de implementare a procedurilor privind acordarea de materiale școlare, pe de o parte, precum și adăugarea posibilității oferirii de vestimentație necesară frecventării școlii, respectarea acestor reguli prin asigurarea unui control eficient al acordării de materiale școlare, rechizite și vestimentație necesară frecventării școlii, se impune adoptarea de măsuri de reglementare cu caracter imediat.

În scopul asigurării existenței unor mecanisme și competențe eficace de asigurare a respectării procedurilor, se relevă necesitatea de a eficientiza modalitatea de acordarea de materiale școlare către copiii cei mai defavorizați, prin sublinierea rolurilor pe care le au instituția prefectului și administrațiile publice locale. În acest demers, se impune adoptarea unor măsuri imediate, urgente, care nu pot fi amânate.“, prevede actul normativ.

Cine este eligibil în acest program

Potrivit Ministerului Educației, de acest program se pot folosi cei aflați în evidențe pentru că primesc tichete de grădiniță, elevii aflați în învățământul preșcolar și elevii care primesc rechizite prin programul social din Legea 126/2002.

” Deoarece în această perioadă generată de criza virusului COVID-19, una dintre cele mai afectate categorii de persoane este categoria copiilor cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, având în vedere abandonul școlar ridicat, provocat și de închiderea școlilor și lipsa accesului la învățământului online, pentru care sunt necesare măsuri de sprijin pentru reducerea abandonului școlar, sprijin constând mai ales în asigurarea materiale școlare necesare pentru a evita manifestarea riscului de sărăcie extremă în rândul populației celei mai expuse riscurilor de orice natură, se justifică necesitatea asigurării unor condiții minime de participare la școală prin oferirea de materiale școlare.”, se mai arată în ultimatumul pe care l-au primit școlile.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea