Orșova, orașul unde locuitorii primesc înapoi banii de taxe și impozite

Orșova, orașul unde locuitorii sunt recompensați cu returnarea banilor dați pe taxe și impozite. Motivul acestei decizii radicale a fost disputa legată de majorările semnificative ale taxelor și impozitelor în anul 2021, când peste 70 de familii din Orșova au obținut victoria în instanță împotriva primăriei. Oamenii au ales să își exercite drepturile în instanță, contestând creșterile substanțiale ale taxelor și impozitelor.

Cu toate acestea, recuperarea sumelor achitate în exces a fost temporar blocată de autoritățile locale, care au contestat decizia la Curtea de Apel. Un ONG a intervenit în sprijinul locuitorilor, aceștia fiind indignați de inegalitățile create prin obligația de plată a unor sume mai mari în comparație cu cetățenii din alte regiuni. Obiectivul principal este revocarea majorărilor de taxe și impozite aplicate acum trei ani.

„Aceste hotărâri de Consiliu Local au fost atacate în instanță și au fost câștigate de anumite familii din Orșova. Noi, prin Asociația Împreună Renaștem Orșova, am ajutat orșovenii care au apelat la noi și am susținut toate aceste demersuri”, a declarat președintele Asociaţiei Împreună Renaștem Orșova, Ciprian Mocanu, într-o intervenție TV.

Ciprian Mocanu
Ciprian Mocanu (SURSA FOTO: Facebook, Ciprian Mocanu – candidat AUR Primăria Orșova )

Cine poate recupera banii dați pe taxe și impozite?

Orșova se distinge ca orașul unde rezidenții au posibilitatea de a recupera sumele plătite pentru taxe și impozite.

Totuși, această oportunitate se aplică exclusiv familiilor care au ales să își apere drepturile în fața instanței, însă trebuie să fie conștiente că procesul de recuperare a banilor este în așteptare. Suma datorată va fi returnată doar în cazul în care verdictul instanței va fi final și irevocabil. De asemenea, Curtea de Conturi a solicitat autorităților locale să reconsidere decizia de a crește taxele și impozitele în mod nelegal.

Un cetățean din Orșova și-a exprimat nemulțumirea față de nivelul mare al taxelor și impozitelor din oraș. Se simte ca și cum ar plăti taxe și impozite corespunzătoare unui salariu de parlamentar.

„Nu mi se pare normal. Am ajuns să plătim taxele și impozitele, ca și cum am avea salarii de parlamentari, noi nu avem, nu suntem așa”, a spus un cetățean din Orșova despre taxele din orașul său.