Se dau până la 15.000 de lei celor care caută un loc de muncă

Dacă îți cauți un loc de muncă și găsești unul prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) poți beneficia de bani de la stat. Sumele încep de la 1.000 de lei și pot ajunge până la 15.000 de lei. Există, totuși, niște condiții pentru acordarea banilor.

Cosmin Roșu, directorul AJOFM Sibiu, spune că mobilitatea forței de muncă este stimulată la noi în țară. De altfel, spune că AJOFM are mai multe prime pentru cei care intră în aceste programe.

”Mobilitatea forței de muncă este stimulată în România. AJOFM are o serie de prime pe care le acordă beneficiarilor care intră în aceste programe de mobilitate. Mă refer aici la cei care își schimbă domiciliul, locul de muncă… sumele pornesc de la vreo 1.000 de lei ajung până la 15.000 de lei. Sunt mai multe forme și cine este interesat găsește toate detalii dacă sună sau vine la noi”, spune acesta.

Românii care beneficiază de bani prin AJOFM

Acesta a mai spus că românii care vor primi aceste sume de bani sunt cei care:

  • găsesc un loc de muncă la peste 50 de kilometri de casă
  • își schimbă domiciliul în locul unde au găsit locul de muncă
  • vin și se mută într-o localitate din lista celor stabilite de Ministerul Muncii ca fiind defavorizate

”Există primă de relocare pentru cine își găsește un loc de muncă la peste 50 de kilometri, dacă îți și schimbi domiciliul acolo, dacă vii și te muți într-o localitate din lista localităților stabilite în fiecare an de Ministerul Muncii ca fiind localități considerate defavorizate. Nu poți nici să te muți de la Constanța la Sibiu și să te aștepți să primești bani pentru că sunt două poluri de dezvoltare urbană”, mai spune el.

Cosmin Roșu a mai precizat că programele au scopul de a stimula ocuparea locurilor de muncă vacante cu persoane din locurile unde sunt mai mulți cei care nu muncesc.

”Scopul acestor programe este de a stimula ocuparea locurilor de muncă vacante cu persoane din zonele unde există mai multe persoane fără un loc de muncă în zonele unde cererea este mare. Sistemul funcționează inclusiv dacă ne referim la localități din județul Sibiu” a explicat Cosmin Roșu, directorul AJOFM Sibiu.

bani, pensii
Bani/SURSA FOTO: Dreamstime

Condițiile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de bani

Cosmin Roșu, directorul AJOFM Sibiu, a mai spus că există diverse forme de sprijin pentru acești români, dar sunt și condiții.

De exemplu, un român care se angajează prin AJOFM la peste 15 kilometri de casă și face naveta va primi o sumă de bani pentru un an de zile. Această sumă este menită să-l ajute cu deplasarea de acasă la noul loc de muncă.

În plus, există și prime de încadrare. El a mai dat un exemplu și spune că un șomer care s-a angajat primește 1.000 de lei.

”Aceasta este o formă de sprijin. Pe urmă există o altă formă de sprijin pentru persoanele care se angajează la peste 15 km de casă și fac naveta. Primesc o sumă de bani pe o perioadă de un an de zile care să-i ajute la deplasarea de acasă la locul de muncă. Sunt inclusiv prime de încadrare care se acordă. Ești șomer, te-ai angajat, primești o mie de lei”, a mai spus directorul AJOFM Sibiu.

Acesta mai spune că românii care vor să apeleze la AJOFM nu trebuie neapărat să nu aibă loc de muncă. Pot apela și cei care vor să-și schimbe locul de muncă din diferite motive.

Astfel, el spune că AJOFM nu este o agenție de ocupare, de șomaj sau un serviciu public de ocupare a forței de muncă.

”Multă lume are impresia că noi suntem o agenție de ocupare, de șomaj, sau un serviciu public de ocupare a forței de muncă. Nu este așa. Orice persoană aflată în căutarea unui loc de muncă se înregistrează la noi și beneficiază de niște servicii. Ce înseamnă asta? Că nu trebuie neapărat să fii o persoană fără un loc de muncă, poate vrei să schimbi locul de muncă, poate vrei să schimbi aria de interesa sau, cine știe, s-a nimerit să lucrezi ceva sub pregătirea ta și îți dorești mai mult. Inclusiv dacă nu îți place locul de muncă poți să apelezi la noi. Noi suntem la dispoziția tuturor pentru a-i consilia, ai media, pentru a le găsi oferte de job-uri și pentru a-i direcția unde este mai bine pentru ei”, a concluzionat Cosmin Roșu.