Premierul Viorica Dăncilă joacă tare. Deși a fost data afară de la Guvern după ce s-a votat moțiunea de cenzură, șefa PSD continua să semneze acte extrem de importante prin care vrea să-și fidelizeze primarii social democrați. De această data, este vorba despre o sumă uriașă.
Dăncilă a decis să aprobe peste 100 de proiecte în valoare totală de 1,3 miliarde lei. Acestea vor fi finanțate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI). Dar asta nu e tot. Alte 1.100 sunt pe lista de aşteptare.

Toate au fost aprobate de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză. Mai mult, Comisia de Prognoză a strecurat chiar vineri alte şase proiecte pe listă, în valoare de încă 108,61 milioane de lei.
Sunt investiții în valoare totală de peste 1,41 miliarde lei care vor fi finanţate prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii. Cele mai mari sume le vor primi judeţele Bistriţa-Năsăud (125 milioane lei), Suceava (119 milioane lei), Giurgiu (109,9 milioane lei) şi Mehedinţi (107 milioane lei), anunță adevarul.ro.

Mai mult, Comisia de Prognoză a publicat şi lista proiectelor eligibile pentru finanţare, care vor primi bani doar în limita plafonului de contractare. Vorbim de 1.177 de investiţii la nivel naţional, care însumează cereri de finanţare de peste 19 miliarde de lei. Acestea se adaugă celor 586 de proiecte de investiţii aprobate deja în două tranşe, care vor costa în total 9,65 miliarde lei. Judeţele care au fost desemnate să primească cele mai mari sume sunt cele ale unor importanţi baroni locali PSD.

Vicepreşedintele PNL, Florin Roman, a acuzat PSD că vrea să mărească suma totală de bani daţi la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, pentru ca ulterior să poată fi redirecţionaţi către aleşii locali. „În perspectiva retragerii de la guvernare, urmare a demiterii guvernului Dăncilă, PSD arde şi pârjoleşte finanţele ţării! După ce au alocat peste 90% din contracte, strict politic, prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, din totalul de 10 miliarde de lei, PSD a venit cu un nou amendament în care majorează plafonul la 25 de miliarde de lei, cu 15 miliarde de lei peste alocarea iniţială. Mai pe înţelesul tuturor, PSD ia echivalentul a peste 5 miliarde de euro din bani publici, pentru a-i aloca în grabă primarilor PSD, ca să-i mobilizeze pentru campania prezidenţială a Vioricăi Dăncilă. Mita de 5 miliarde de euro este împărţită discreţionar, strict politic, prin pixul şefului Comisiei Naţionale de Prognoză, celebrul domn Ghizdeanu. Se grăbeşte practic semnarea contractelor de către primarii PSD, la presiunea baronilor PSD, astfel încât noua guvernare să fie obligată să onoreze nişte contracte în vigoare”, a afirmat Florin Roman, conform sursei citate.