Ministrul Finanţelor Publice, Adrian Câciu a anunțat după ședința de Guvern de vineri seara, că salariile profesorilor și a unor angajați din sistemul de sănătate vor crește începând cu data de 1 ianuarie 2022. Acesta a precizat că salariile vor crește cu doar câteva procente pentru doar atât se poate momentan.

Creștere medie de aproape 7%

„Brancardierii, infirmierele, salariile lor trebuiau aduse într-o zonă de recuperare. Nu este ceea ce trebuia, dar nu putem mai mult pentru că suntem într-o procedură de deficit excesiv. Zic că începem să recuperăm. Mărim salariile în educație și sănătate. Știu că trebuiau mai multe categorii, sunt convins că vom găsi soluții.

E o creștere medie de aproape 7%, e o recuperare din diferență, ceea ce rămăsese restant pentru a ajunge în grila anului 2022. Va fi un efort de 900 de milioane de lei la Educație și de 687 de milioane de lei la Sănătate”, a explicat Adrian Câciu.

În ceea ce privește majorarea salariilor polițiștilor, ministrul Finanțelor a spus că se va întâmpla, dar doar după rectificarea din vara anului viitor.

„Cel mai devreme va fi la rectificare, dar nu vor fi doar dânșii, ci și în educație și sănătate. Dar, să avem banii necesari, să nu ajungem să nu mai permitem să mai dăm un leu salariu”, a spus Adrian Câciu.

Datoria publică reprezintă o problemă

Acesta a subliniat că România este într-o „zonă de dificultate cu datoria publică”.

„Nu uitaţi că suntem într-o zonă şi de dificultate cu datoria publică şi trebuie să ne menţinem la un nivel în care să nu ajungem la acea prevedere a Legii responsabilităţii fiscal-bugetare care nu ne-ar mai permite nici măcar un leu să dăm la salarii”, a adăugat ministrul Finanţelor Publice.

Ministrul mai susţine că este nevoie de o analiză a regimului fiscal, făcută împreună cu mediul de afaceri, pentru ca România să ajungă „în câţiva ani” să aibă o economie rezilienţă.

„Dincolo de banii din PNRR trebuie să fie şi programele guvernamentale. Orice criză viitoare care va veni – pentru că crizele nu poţi să spui că nu vor veni – va trebui să ne prind mult mai puternici decât ne-a prins în 2020. (…) Regimul fiscal este un instrument de sprijin, nu numai de taxare”, mai spune Câciu.