Uniunea Salvați România transmite într-un comunicat că „susţine legi corecte” pentru vâlcenii care lucrează în domeniul mineritului şi al energiei. Potrivit reprezentanților USR, aceștia vor beneficia de efectele Legii nr.197 /2021.

Potrivit Legii 197/2001, care a completat Legea pensiilor, toţi lucrătorii din termocentrale de cărbune şi mineritul de suprafaţă să beneficieze de reducerea perioadei de pensionare cu 13 ani, adică să se poată pensiona la 52 de ani dacă îndeplinesc două condiţii: au cel puţin 30 de ani lucraţi într-o termocentrală şi 25 de ani de contributivitate, dar aceasta nu a fost pusă în aplicare.

Sute de vâlceni vor beneficia de această lege

„Pe 13 martie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, că Legea nr.197/ 2021 este corectă şi trebuie pusă în aplicare, deşi guvernul a încercat prin toate mijloacele modificarea acesteia în dezavantajul oamenilor.

Astfel, potrivit deciziei, minerii şi energeticieni se pot pensiona mai devreme cu 13 ani dacă au lucrat 30 de ani, din care 25 în producţie.

Unul dintre iniţiatorii actului normativ care aduce beneficii şi locuitorilor din judeţul Vâlcea, este deputatul USR, Radu Miruţă. Doi ani de zile actualul guvern a încercat să ţină legea blocată sau să facă altă lege prin care să ia acest drept celor care au lucrat în condiţii grele şi pentru care vârsta actuală de pensionare făcea ca de multe ori să nu se poată bucura de ea.

De această lege, susţinută de USR se vor bucura şi oamenii din judeţul Vâlcea, care lucrează sau au lucrat în cadrul exploatărilor miniere cum sunt Berbeşti şi Alunu, dar şi în domeniul energetic. Aceşti oameni sunt de ani de zile umiliţi, primind salarii de mizerie comparativ cu condiţiile de muncă, din partea CET Govora, aflat în subordinea Consiliul Judeţean Vâlcea”, se arată în comunicatul celor de la USR.

Pensiile vor fi recalculate și se vor da bani în plus

În acest context, pentru cei care au ieșit deja la pensie va trebui să li se recalculeze pensia și ar urma să primească o sumă semnificativ mai mare odată cu recalcularea, susține USR.

De asemenea, în ceea ce-i privește pe „cei care sunt în activitate şi îndeplinesc condiţiile se pot pensiona, recunoscându-li-se toată perioada din urmă, dinainte de 2021, că grupă specială, indiferent dacă au avut sau nu grupă şi indiferent de tipul contribuţiei datorată de angajator, raportându-se la un stagiu complet de cotizare de 25 de ani”, se mai arată în documentul citat.