Dumitru Coarnă a explicat că pensia de serviciu va trece pe sistemul de contributivitate, fără niciun bonus, reprezentând o scădere a pensiilor militare cu 40%. Pe scurt, pensia medie a unui polițist este de 4.000 de lei acum, dar dacă se trece pe sistemul de contributivitate, va ajunge undeva la 2.500 de lei.

„A mai fost o dată pe contributivitate, până în 2015. Atunci exista un bonus, în legea respectivă, care se aplica peste plafonul rezultat din contributivitate, în funcție de vechimea în sistem a fiecăruia. Dar și așa au fost scăderi de pensii, cam 15% dintre polițiști au fost afectați, a fost un scandal monstru.

Dacă se va trece acum pe contributivitate și nu va exista acel bonus, polițiștii vor avea pensii mai mici cu 40%. Acum nici nu știm cum va fi reglementarea, pentru că este posibil să se recalculeze și pensiile aflate în plată, cum s-a făcut și cu Legea 263 din 2010, cu aplicabilitate din 2011.

În anul 2011 pensia nu era ca acum, cu salariul net, era doar cu niște elemente fixe din salariu. Dacă între 2011 și 2015 au fost doar 15% care au primit pensii mai mici, acum vor fi aproape 80%. În prezent, pensia medie a unui polițist este de 4.000 de lei. Dacă se trece pe contributivitate, va ajunge undeva la 2.500 de lei”, a explicat acesta, conform Național.

Emil Pășcuț: Informațiile despre pensiile de stat din PNRR „se ascund foarte bine”

„Se ascund foarte bine și foarte greu ies informații din zona aia, de la Ministerul Muncii, parcă ar fi vreo direcție de spionaj”, a spus Emil Pășcuț, referindu-se la informațiile despre pensiile de stat din PNRR.

„Pensiile militare au o justificare, nu neapărat prin regimul muncii, ci mai ales prin restricțiile pe care acești oameni și le-au asumat și le-au respectat timp de 30 de ani. De exemplu restricția de a intra în politică. Dacă e să facem o paralelă între profesori și polițiști, vedem ce lobby puternic își fac profesorii, pentru că au propriii lor reprezentanți în partide, cu funcții mari.

Dar polițiștii și cadrele militare sunt efectiv la mila statului. După aceea, este interdicția de a face grevă, care îi afectează enorm pe polițiști și pe militari. Apoi mai sunt diversele interdicții privind o a doua slujbă.

Cum să-i spui unui om după 30 de ani, în care el și-a respectat partea lui de obligații, că tu, ca stat, te-ai răzgândit? Este împotriva principiilor de drept și este și imoral. Nu poți să modifici un contract pentru un om aflat la final de carieră”, a completat acesta.

Ministerul Muncii, despre pensiile polițiștilor

Într-o scrisoare oficială trimisă Sindicatului Polițiștilor din România „Diamantul”, Ministerul Muncii susține că pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt contrare fundamentului regimului de pensionare.

„Analiza noastră se concentrează pe examinarea diferitelor variante de modificare a criteriilor și condițiilor concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care să aibă ca efect o redimensionare a cuantumului acestora și reducerea decalajului dintre cuantumul pensiilor acordate beneficiarilor sistemului public și cele acordate beneficiarilor pensiilor de serviciu.

O viață activă mai lungă poate fi obținută numai dacă sănătatea și bunăstarea populației vârstnice permite alegerea muncii în detrimentul pensionării”, a transmis Ministerului Muncii.