Potrivit unui proiect de Ordonanţă aflat în dezbatere publică, ce privește unele măsuri de protecţie socială în domeniul pensiilor din sistemul public, punctul de pensie va creşte cu 144 de lei din ianuarie 2022.

„Prin derogare de la prevederile art. 86 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2022, valoarea punctului de pensie este de 1.586 lei”, se arată în primul articol al proiectului de OUG.

Cresc și indemnizațiile sociale

În cadrul aceluiași articol, la alineatul 2 este prevăzut că valoarea punctului de pensie se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2022. De asemenea, de la aceeași dată, nivelul indemnizaţiei sociale pentru pensionari, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantate, aprobată prin Legea nr. 196/2009, cu modificările ulterioare, se va majora cu 200 lei, ajungând la 1.000 lei.

Marius Budăi a dat asigurări ordonanţele sunt deja elaborate şi urmează să fie aprobate în Guvern, astfel încât pensiile să fie majorate.

„Avem ordonanţele elaborate, aşteaptă să fie aprobate în Guvern, probabil dacă obţinem avizul Consiliului Legislativ si avizul Comitetului Executiv economic şi social vor fi aprobate miercuri, ordonanţe care prevăd majorarea valorii punctului de pensie de la 1.442 la 1.586 de lei, majorarea alocaţiilor, instituirea indemnizaţiei a 13-a pentru persoanele cu dizabilităţi, dar şi majorarea pensiei minime de la 800 de lei la 1.000. Sunt lucruri pe care eram obligaţi să le facem să apărăm cetăţenii români de acest val uriaş de scumpiri”, a spus ministrul Muncii la România TV.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, impactul bugetar al celor două măsuri, pentru anul 2022, este estimat la 106,9 miliarde lei. Mai exact, 96,2 miliarde lei de la Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat și restul de la bugetul de stat. Ministrul Muncii îi asigură pe pensionari că există bani la buget, astfel încât nu se pune problema ca pensiile să nu fie majorate începând cu anul viitor.

„Ministerul de Finanţe deja a avizat aceste proiecte de ordonanţă de urgenţă. Bineînţeles, discutăm zilnic, de mai multe ori pe zi, atât eu cu domnul ministru, cât şi liderii coaliţiei cu noii miniştri, echipele tehnice la nivel de ministere pentru a integra toate propunerile în buget. Odată ordonanţele apobate în şedinţă vor face baza pentru construcția bugetului pentru anul 2022”, a completat ministrul Muncii.

Alocațiile vor fi și ele majorate

Amintim că, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat săptămâna trecută că a semnat ordonanţele cu privire la majorarea alocaţiilor pentru copii şi la majorarea pensiilor, iar cele două acte normative au plecat către ministerele avizatoare. El a precizat că aceste două acte normative au fost negociate de PSD în cadrul coaliţiei politice care susţine Guvernul.

„Prima ordonanţă am semnat-o împreună cu ministrul Gabriela Firea şi se referă la majorarea alocaţiilor de stat pentru copii, aşa cum a fost prevăzută în programul de guvernare şi negociată. Ordonanţa a plecat de la Ministerul Muncii către ministerele avizatoare şi atunci când va primi avizul va fi promovată în şedinţa de Guvern. A doua ordonanţă extrem de importantă se referă la majorarea pensiilor părinţilor şi bunicilor noştri, şi anume pensia minimă se va majora de la valoarea de 800 de lei la valoarea de 1.000 de lei, iar valoarea punctului de pensie va fi majorată de la 1.442 la valoarea de 1.586 de lei”, a spus Budăi.