Așadar, deputatul PNL Raluca Turcan a subliniat că formațiunea va lansa o inițiativă legislativă pentru a controla derularea programelor de sprijin guvernamental pentru firmele private.

Potrivit liberalei, intenția este ca angajații să participe la programe de formare profesională. În acest context, statul va pune la dispoziția angajatorilor bani sub formă de vouchere pe care aceștia să le folosească pentru a plăti serviciile legate de formarea profesională.

Voucherele au o valoare maximă de 9.600 de lei

De asemenea, voucherele acordate pentru a plăti serviciile legate de formarea profesională au o valoare maximă de 9.600 de lei.

Legea prevede că orice asistență financiară oferită de stat trebuie să fie în conformitate cu legea și trebuie să fie utilizată pentru organizarea și desfășurarea programelor de formare profesională a adulților.

În limitele bugetului alocat, finanțarea este asigurată atât din bugetul de stat, cât și din surse externe nerambursabile. Potrivit explicației oferite de deputatul PNL, acțiunea legislativă este o reacție la cererile lucrătorilor pentru personal înalt calificat și specializat în sectoarele în care lucrează.

Campania de formare poate fi realizată intern sau cu ajutorul unor formatori externi calificați

Voucherele indicate în propunerea de lege reduc cheltuielile de formare pe care companiile trebuie să le plătească din fonduri proprii pentru dezvoltarea profesională a angajaților lor.

Mai apoi, liberala a prezentat un proiect de lege pe care îl va depune în Parlament pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat prin care angajatorii pot să obţină vouchere pentru formarea profesională a angajatilor.

„Această formare poate să fie realizată fie în interiorul intreprinderii fie cu formatori specializaţi. În felul acesta, încurajăm investitorii să sprijine resursa umană şi, pe fond, cea mai profitabilă investiţie este cea în resursa umană”, a mai spus Raluca Turcan.

Simultan, aceasta a susținut că antreprenorii i-au reclamat „lipsa forţei de muncă bine formă, bine specializată”.

Voucherele create prin schema de ajutor de stat, antreprenorii pot să vină cu 50% din valoarea voucherului, astfel încât să formeze pe diferite niveluri forţa de muncă, conform proiectului.

„Vorbim despre iniţiere, specializare sau calificare sau recalificare de nivelele 1, 2, 3 respectiv 4. Cursul de calificare-recalificare nivel 1 presupune achiziţionarea unui vouchere de 2.400 de lei, cel de nivel 2, 3.000 de lei, cursul de nivelul 3, 4.900 de lei şi cel de nivel 4 , de 9.600 de lei. Cursul de formare şi iniţiere în interiorul companiei are o valoare de 2.400 de lei”, a subliniat Raluca Turcan.

Aceasta a spus și ajutorul poate să ajungă la 50% din contravaloarea cursului de formare, dar că există şi posibilitatea de a depăşi acest procent.