Vești de ultimă oră pentru români. Salariul minim din România ar urma să crească semnificativ. Toate aceste detalii au fost discutate de analistul politic Bogdan Chirieac și ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV.

Ministrul Muncii a fost întrebat despre salariul minim european, dar și despre urmările pe care o astfel de măsură le va avea în România. În acest sens, Budăi susține că totul depinde de nivelul mediu de la data la care directiva va fi impusă.

Totodată, el a mai explicat că, potrivit legislației, statele membre ale UE vor avea la dispoziție doi ani de zile pentru a transpune directiva. Referitor la noua sumă pe care românii cu salarii minime o vor încasa, ministrul susține că este vorba despre o creștere de la 1.550 de lei la 2.000 de lei.

Se majorează salariul minim în România

„Depinde de nivelul mediu sau median de la acea dată. Știți că de la punerea în aplicare a unei directive, statele membre au la dispoziție maxim 2 ani pentru a transpune o directivă. Dacă vorbim acum în România că avem un salariu mediu net care se apropie de 4.000 de lei, vom vedea ce înseamnă 50% și dacă înseamnă o creștere de la 1.550 de lei la 2.000 de lei”, a răspuns ministrul Muncii.

Întrebat de Bogdan Chirieac dacă salariul minim net ar putea ajunge undeva la 2.000 de lei în România, Marius Budăi a confirmat această idee.

„Da, cam așa ar fi, acum, la această dată. Dar să vedem atunci când va fi implementată directiva ce salariu mediu vom avea, sperăm să fie mai mare, cum să nu. Vom vedea atunci, acum la datele actuale cam astea sunt cifrele”, a mai precizat Marius Budăi.

Ministrul Muncii a fost întrebat ce se va întâmpla în cazul în care unele companii vor anunța că nu vor putea plăti un salariu atât de mare.

În acest sens, el a amintit despre apelul făcut către mediul de afaceri în urmă cu aproape trei ani de zile, având în vedere creșterea fără precedent a prețurilor și veniturile încasate lunar de anumiți angajați, care nu sunt suficiente.

Acesta a mai adăugat că sunt persoane care nu își permit să își asigure necesarul zilnic și să își poată întreține familia cu astfel de venituri.

Marius Budăi a făcut un apel la mediul de afaceri

„Domnule Chirieac, eu am făcut în 2019 un apel respectuos către mediul de afaceri. Trebuie să terminăm cu sărăcia în muncă. Dacă ne punem în locul oamenilor care trăiesc cu 1.500 lei… eu am spus-o și la Bruxelles. I-am invitat pe cei de acolo să facem un exercițiu și o lună să trăim cu pensia minimă, care este 200 de euro în România.

Să vedem dacă putem și să închiriem o locuință, să plătim și utilitățile, să trimitem și copiii la școală. Spuneam că am făcut un apel respectuos către mediul de afaceri în 2019, revin la această idee. Până la urmă resursa umană este cea mai importantă resursă de pe Pământ. Dacă mediul privat se va gândi la resursa umană așa cum trebuie să o facă, aceștia se vor simți respectați și vor crește și randamentul muncii”, a explicat Budăi.

Menționăm faptul că precizările ministrului vin în condițiile în care săptămâna trecută, miniștrii Muncii din Uniunea Europeană au ajuns la un acord în ceea ce privește instituirea unui salariu minim european.

„În cadrul lucrărilor Consiliului EPSCO, miniștrii Muncii din Uniunea Europeană s-au pus de acord asupra propunerii de Directivă privind instituirea salariului minim european. Personal cred că unul din rolurile noastre principale este acela de a lupta împotriva sărăciei în muncă. Atunci când vorbim de dezvoltare incluzivă la nivelul Uniunii Europene este clar că avem nevoie de un astfel de instrument”, anunța Marius Budăi în cursul zilei de joi.