Se dau 3.000 de euro de persoană! Vestea serii venită chiar acum. Se întâmplă în toată România

În ședința de Guvern care a avut loc miercuri, 28 decembrie, Executivul a aprobat Hotărârea care va reglementa programul de susținere a producției de tomate în spații protejate în primăvara anului viitor, arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Așadar, pentru fiecare 1.000 de metri pătrați, un agricultor va primi suma de 3.000 de euro, mai spune MADR într-un comunicat de presă publicat pe site-ul oficial al instituției.

Cererile trebuie depuse până anul viitor

Este important de reținut că cei care doresc să beneficieze de pe urma acestei scheme de ajutor trebuie să depună cereri în acest sens până cel târziu la data de 1 aprilie 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) mai arată că valorificarea producției se va face până la data de 30 iunie 2023, inclusiv

De asemenea, este necesar să fie depuse și documentele justificative, fiind vorba despre copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică, factura și fila sau filele din carnetul de comercializare. Depunerea acestor documente trebuie să aibă loc până la data de 14 iulie 2023, inclusiv.

Schema de ajutor are parte și de un element de noutate, fiind vorba despre efectuarea unei singure verificări, după otificările transmise de către potențialii beneficiari cu cel puțin 10 zile înainte de recoltare, care va viza identificarea suprafeței înființate, precum și evaluarea producției de tomate înainte de recoltare. Această schimbare a avut loc pentru simplificarea aplicării programului.

Nu în ultimul rând, este de menționat că această schemă de ajutor de minimis se aplică în toată România, pe parcursul anului viitor și are ca scop susținerea producției de tomate în spații protejate, cultivate în Ciclul I de producție.

Guvernul vine în ajutorul fermierilor

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea, a precizat că Guvernul vine în sprijinul fermierilor cu adoptarea la timp a Programului Tomata 2023.

”Chiar dacă suntem în perioada sărbătorilor de iarnă, legumicultorii se află în plin proces de pregătire a producerii răsadurilor pentru înființarea culturilor în spații protejate, prioritare fiind tomatele pentru ciclul I de producție. Venim în sprijinul fermierilor cu adoptarea din timp a Programului Tomata 2023 pentru a da predictibilitate tuturor celor care activează în acest sector al producerii de tomate în spații protejate, sau chiar celor care vor să acceseze pentru prima dată acest program. Dacă ne uităm în anii anteriori, vedem că acest program necesar și foarte apreciat de legumicultori, a fost lansat la data de 1 aprilie în anul 2020, în data de 18 iunie în anul 2021 și la 3 februarie în anul 2022. Orice alt comentariu este de prisos”, spune ministrul Petre Daea, potrivit site-ului oficial al MADR.