Schema de ajutor din partea autorităților cu privire la sprijinul pentru creşterea animalelor poate fi prelungită cu încă 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2023, cu valorile cuantumurilor reglementate în prezent aferente perioadei menţionate anterior, se arată într-un proiect de Hotărâre de Guvern postat, joi, 24 noiembrie, în transparenţă decizională pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Proiectul prevede posibilitatea completării cererii doar pentru jumătate de an în vederea continuării activităţii

Sprijinul acordat activităților de creştere a animalelor se acordă în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 702/2014 al Comisiei şi ale HG 1179/2014 cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor. De asemenea, această prelungire a termenului este necesară deoarece legislaţia Uniunii Europene în acest domeniu pentru perioada 2023 – 2027 este în curs de elaborare.

„Prin acest proiect de HG se oferă posibilitatea de a completa cererea iniţială doar pentru jumătate de an în vederea continuării activităţii de ameliorare până la adoptarea noii legislaţii UE. Legislaţia Uniunii Europene în acest domeniu pentru perioada 2023 – 2027 este în curs de elaborare, iar după adoptarea acesteia se va iniţia legislaţia naţională şi se va notifica la Comisia Europeană noua schemă de ajutor de stat.”, se precizează într-un comunicat al MADR.

Cererile pentru ajutorul de stat se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită finanțarea

În acest sens, HG 1179/2014 reglementează schema de ajutor de stat, având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic. De asemenea, sunt vizate şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a informat că cererile iniţiale de solicitare a ajutoarelor de stat se depun în perioada 1-15 decembrie a anului precedent celui pentru care se solicită ajutorul de stat.

MADR a informat că suprafața afectată de secetă a depășit un milion de hectare

Informațiile transmise de MADR au arătat că suprafața totală afectată de secetă comunicată până, joi, 3 noiembrie, este de 1.044.130 hectare, în 37 de judeţe şi municipiul Bucureşti.

Județele afectate au fost următoarele: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.

Trebuie menționat că principalele culturi de toamnă afectate de secetă sunt cele de grâu, triticale – 189.339 ha, orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.698 ha şi rapiţă: 26.805 ha. Culturile de primăvară cele mai afectate de secetă sunt: porumb – 455.508 ha; floarea soarelui – 230.260 ha; soia – 37.932 ha.