Ministerul Educației, prin Agenția de credite și burse de studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare.

Bursierii care efectuează stagiile beneficiază de o bursă lunară destinată plății unor taxe școlare și, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite, transport dus-întors, cu avionul, cu trenul sau cu autocarul, din România până la locul de stagiu și retur, o singură dată pe an universitar,  plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului.

Burse de până la 2.000 de euro

Vineri, 10 martie, Ministerul Educației a aprobat numărul de luni de bursă pe care statul român le va plăti pentru masteranzii, doctoranzii și cercetătorii care merg să studieze în străinătate în viitorul an universitar.

Cuantumul burselor se stabilește anual, pe țări, prin ordin al ministrului Educației și nu poate fi mai mic de 1.000 de euro/lună. Bursa lunară se acordă doar pentru perioada stagiului efectiv realizat, cu prezență fizică, în străinătate.

Pentru anul universitar 2023-2024 s-a stabilit că în cuantumul minim intră beneficiarii care merg fie în țări din apropierea României, fie în cele în care costurile vieții de zi cu zi sunt mai reduse: Bulgaria, India, Serbia, Turcia etc.

În funcție de criteriile distanței și ale costurilor, sumele cresc la 1.400, 1.500, 1.600 și 1.800 de euro pe lună.

Pentru unele state, bursa se acordă la cuantumul cel mai mare, de 2.000 de euro pe lună: Canada, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Norvegia, Singapore, Statele Unite ale Americii și Suedia.

În ce țări vor putea merge studenții?

Numărul total de luni de bursă aprobat prin ordinul de ministru publicat, vineri, în Monitorul Oficial, este de 540, dintre care 340 de luni pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat și 200 de luni pentru stagii postdoctorale și de cercetare.

Mai mult, ordinul publicat vineri stabilește lista țărilor în care vor putea merge bursierii, precum și suma lunară pe care o va primi fiecare dintre aceștia, în funcție de statul în care va studia: Albania, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Cehia, Cipru, Coreea de Sud, Croația, Danemarca, Egipt, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Irlanda, Italia, Japonia, Luxemburg, Marea Britanie, Maroc, Mexic, Norvegia, Noua Zeelandă, Olanda, Portugalia, Serbia, Singapore, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia și Ungaria.