La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, continuarea programului demarat în anul 2018 pentru testarea genetică la cancerul de sân în stadii incipiente a fost aprobată astăzi în ședința Consiliului General al Municipiului București.

Noul proiect, denumit „Testarea BRCA”, se adresează unui număr de 500 de femei cu indicație medicală eliberată de un medic specialist oncolog pentru efectuarea testării.

Primarul General, Gabriela Firea spune că acest sprijin este pentru realizarea de teste BRCA.

„Este vorba despre un sprijin în valoare de 2.500 de lei, pentru a realiza teste BRCA. Testele oferă femeilor cu cancer mamar și medicilor informații suplimentare despre probabilitatea de reapariție a cancerului de sân în următorii 10 ani de la momentul diagnosticului.

Pentru fiecare beneficiar în parte, suma va fi decontată către unitățile sanitare publice și/sau private afiliate în cadrul proiectului.

Este un proiect care salvează vieți, pentru că în funcție de rezultate, se poate prescrie un tratament adecvat, care poate reduce foarte mult probabilitatea de recidivă a bolii.”

Proiectul se va derula în perioada 2020-2021, având un buget multianul de 1,2 milioane lei.

Acesta a fost demarat în anul 2018 și a permis efectuarea unor testări genetice pentru pacientele diagnosticate cu cancer mamar, teste de care au beneficiat peste 350 de femei. Proiectul a oferit pacienților șansa de primi recomandări medicale adaptate profilului lor genetic, iar pentru comunitatea oncologică, una dintre cele mai importante oportunități de dezvoltare profesională.

Estimări bazate pe ultimele date disponibile arată că în Municipiul București sunt diagnosticate, anual, cu cancer mamar, peste 900 de persoane. Acestora li se adaugă cei circa 3.500 de pacienți diagnosticați cu această boală în ultimii cinci ani și care se află în diverse etape de tratament.

În termen de 10 (zece) zile de aprobarea Proiectului „TESTAREA BRCA”, ASSMB va elabora Regulamentul privind implementarea proiectului.