George Maior, ambasadorul României în SUA, a explicat, într-un interviu pentru Adevărul, detaliile  din negocierea pentru ridicarea vizelor.

„În planul vizelor, faptul că preşedintele Trump a dat o declaraţie în această chestiune, prin care sprijină eforturile României de a intra în programul Visa Waver, este un semnal extrem de puternic care trebuie continuat în discuţii la nivel de Congres şi la nivel de administraţie – mă refer în special la Homeland Security, agenţia care are în sarcină protejarea frontierelor şi migraţia ilegală – pentru a atinge şi acest obiectiv major, singurul care nu este încă îndeplinit. Având în vedere calitatea excepţională a relaţiei dintre România şi SUA, trebuie să rezolvăm acest lucru. Nu ar fi corect să nu-l rezolvăm cât mai repede. Ne interesează Congresul ca instituţie. E important de ştiut că recent a fost introdusă o piesă nouă de legislaţie, la nivel de proiect, dar important pentru noi. Proiectul este semnat de un membru democrat şi altul republican, deci bipartizan, care, dacă ar fi adoptat – un proces destul de complicat şi de lung – ar avantaja România şi Polonia, state care contribuie cu 2% din buget la Apărare, deci în linia actualei administraţii”, a explicat Maior.

Diplomatul a mai spus că există un proiect pentru relaxarea ridicării vizelor pentru români.

„Da, pentru statele care, pe lângă sumele alocate la Apărare, au contribuţii importante ca aliaţi în operaţiuni dificile de asigurare a securităţii în diverse zone, cum e Afganistan pentru România. Proiectul nu nominalizează state, dar noi ne-am încadra în aceşti parametri. Mai e un aspect pe care voi încerca să-l abordez mai frontal, rata foarte bună pe care o are România în ceea ce americanii numesc over state”, a mai spus Maior, potrivit adevarul.ro.

Mai mult, Maior consideră că românii au o rată foarte bună de obţinere a vizelor pentru SUA. Când se vor putea bucura românii de vize?

„Noi avem o rată foarte bună, aproximativ 2%, chiar mai bună decât a unor state din Programul Visa Waver.  Eu sunt prudent în a da estimări de acest gen. Pe termen mediu, s-ar putea realiza. Pe termen mediu spre scăzut. Interpretaţi cum vreţi. Conform legislaţiei actuale, rata ar trebui să fie de 3,5%. Cifra pe care aţi spus-o e mai scăzută, spre 9%. Deci urmărim şi această pistă”, a conchis ambasadorul român.