Pe site-ul Primăriei Municipiului București, consilierii generali ai Capitalei propun un proiect de hotărâre privind parcările publice din București. Documentul a fost analizat de stirileprotv.ro, urmând să fie pus în dezbatere publică, înainte de a fi adoptat în ședința CGMB.

Conform proiectului ”Regulamentului privind regimul spaţiilor de parcare de pe terenurile aparţinând domeniului public sau privat al Municipiului Bucureşti”, persoanele care dețin mașini electrice sau suferă de handicap, vor parca gratuit în Capitală, fără a mai fi nevoie de să achite tarifele.

Totodată, aceste persoane vor beneficia și de o perioada maximă de utilizare a zonei de încărcare este de 4 ore/zi/autovehicul, mai arată documentul.

În ceea ce privește situația pentru restul șoferilor, consilierii generali ai Capitalei vor ca în continuare aceștia să plătească parcarea. Astfel, parcajele publice vor fi contra cost, pe bază de tichet de parcare sau pe bază de abonament, urmând să fie semnalizate cu indicatoare de circulaţie, “Parcare cu plată”.

Referitor la valoarea tarifului pentru parcarea pe bază de abonament, potrivit documentului, acesta se stabileşte anual prin hotărâre a Consiliului General. Sursa citată mai arată că parcarea pe bază de tichet conferă dreptul de parcare pentru o perioadă de timp menţionată pe tichet, în orice parcaj public.

Totodată, cei care parchează vor fi nevoiți să păstreze tichetul pe toată durata timpului de parcare și se expune la loc vizibil. Documentul mai arată că în momentul în care timpul de parcare a expirat, utilizatorul este obligat să părăsească parcarea sau să prelungească timpul alocat prin procurarea unui nou tichet.

Ce se întâmplă cu parcările de reședință

Modalitatea de plată nu va fi modificată. Astfel, tichetele pentru parcările cu plată se achiziționează utilizând parcometrele sau utilizând sistemul de plată a tarifului de parcare cu ajutorul telefonului mobil, prin trimiterea unui SMS la un număr special.

În ceea ce privește situația persoanelor juridice, în acest, caz vor exista abonamente speciale, care se eliberează la cerere, pe baza certificatului de înmatriculare al autovehiculului.

În cazul parcărilor de reședință, atribuirea locului de parcare se face prin licitație publică, având ca tarif de pornire taxa stabilită prin hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, mai arată documentul, care precizează că abonamentele de parcare eliberate vor fi expuse la loc vizibil în interiorul autovehiculului.

Un alt lucru menționat în document prevede că persoanele fizice pot utiliza parcajele publice de utilitate generală, aflate în zona riverană domiciliului/reședinței plătind, prin abonament, un tarif preferenţial.

Următorul pas este ca proiectul să fie pus în dezbatere publică, el fiind în momentul de față doar o propunere. Ulterior se va lua o decizie și în acest sens.