Important pentru cei care țin banii la saltea
Important pentru cei care țin banii la saltea. În România, dezbaterile privind limitarea plăților în numerar și controlul sumelor de bani păstrate în locuințe devin tot mai intense. Alte țări europene au adoptat deja reglementări stricte în acest sens. De exemplu, în Spania nu se mai plătesc salarii în numerar, iar în Marea Britanie, tot mai multe magazine refuză complet plata cu bani lichizi.
Acest subiect a revenit în prim-plan pe fondul necesității Guvernului de a reduce deficitul bugetar, determinând o atenție sporită asupra limitării plăților în numerar și a cantității legale de bani pe care o persoană o poate deține în mod legal acasă.
Legea pentru prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului reprezintă principalul cadru legal prin care autoritățile pot verifica proveniența fondurilor. Deși nu există o limită oficială stabilită, suma de 10.000 de euro este frecvent considerată un prag de suspiciune.
Cum se desfășoară însă aceste controale ale Fiscului în alte țări europene? În ediția de vineri, 11 iulie, a emisiunii „Se întâmplă acum” de la B1 TV, prezentată de Tudor Barbu, doi români, dintre care unul stabilit în Marea Britanie și celălalt în Spania, au povestit cum autoritățile din aceste state controlează și verifică banii cash deținuți de contribuabili.
În Spania, nu se acordă salarii în numerar
Adriana Mureșan, o româncă stabilită de mai mulți ani în Spania, a explicat că, în primul rând, în această țară nu se acordă salarii în numerar.
“Totul se face prin cont bancar. Nu ai cont bancar, nu primești salariul. Asta nu este de acum, este de când am venit eu în Spania. Primul lucru când m-am angajat a trebuit să îmi fac un cont bancar pentru că dacă nu, nu îmi primeam salariul”, a explicat ea.
În ceea ce privește sumele de bani pe care o persoană le poate deține în locuință, în Spania nu există o limită impusă prin lege. Totuși, în cazul unor controale, orice sumă considerabilă trebuie justificată prin documente care să ateste proveniența legală a banilor.
“Câți bani trebuie să ai în casă? Bună întrebare! Poți să ai în casă oricâți bani vrei tu, cu condiția să-i poți să-i justifici, dacă ai până la 100.000 de euro nu sunt așa mari probleme, dar Fiscul nostru îți poate cere documente justificative că banii sunt din proveniență legală, ce tranzacții ai făcut tu, salariul…”, a spus Adriana Mureșan.
Cum poate fiscul spaniol iniția controale fiscale
Aceasta a precizat că Fiscul din Spania poate iniția controale fiscale doar în urma unor sesizări venite din partea vecinilor sau chiar a membrilor familiei.
Femeia a explicat că autoritățile fiscale din Spania intervin doar dacă un vecin „binevoitor” sau chiar o rudă face o sesizare telefonică; în absența unei astfel de sesizări, nimeni nu vine să verifice situația banilor. Ea a precizat că, dacă banii sunt obținuți legal și trecuți prin sistemul bancar, nu există probleme, însă nu este acceptată plata în numerar pentru sume mari.
În Spania, plățile în numerar între persoane fizice sunt limitate la maximum 2.500 de euro, iar în cazul tranzacțiilor din magazine, plafonul este de 1.000 de euro.
„Dacă vreau să cumpăr ceva, nu pot peste 2.500 de euro. La magazin, 1.000 de euro este limita în cash. Între persoane particulare 2.500.
Dacă eu am bani în bancă și decid mâine să-i scot, 100.000, 200.000 de euro, că așa vor piticii mei, care sunt trecuți prin sistemul legal, se știe de unde i-am obținut, foarte bine, pot să-i scot, să îi țin în casă, nu are nimeni nicio problemă cu mine”, a mai explicat ea.
În Marea Britanie, există o limitare strictă a plăților în numerar
Vili Costescu, un român stabilit în Marea Britanie, a explicat în cadrul emisiunii că în Regat există o limitare strictă a plăților în numerar, care se aplică inclusiv în cafenele sau magazine de mici dimensiuni.
“În Marea Britanie e puțin mai rău decât în Spania. În sensul că sunt destul de multe magazine unde nu mai poți să plătești cash, pur si simplu nu poți, nu ai cum. Sunt cafenele unde dacă nu ai card nu bei cafea.
Pe de altă parte în Marea Britanie, la mine în casă nu intră nimeni decât dacă are un mandat de la judecător. Ca să obții acel mandat de la judecător este destul de dificil”, a spus el.