Compania Strabag a început lucrările pentru construcţia sectorului de autostradă Târgu Mureş – Ungheni şi Drum de Legătură, care face parte din Autostrada Braşov – Târgu Mureş – Cluj – Oradea, informează miercuri Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR.

„Utilajele antreprenorului SC Strabag SRL sunt deja prezente în teren şi lucrează intens la decopertări. De asemenea se pregătesc utilajele şi a început aprovizionarea cu materiale în zona organizării de şantier”, precizează sursa citată.

Finanțare nerambursabilă din bani europeni

Valoarea contractului este de 192,059 milioane de lei fără TVA şi va fi asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Contractul prevede execuţia lucrărilor pentru un total de 9,2 kilometri, respectiv Târgu Mureş – Ungheni (4,5 km) + drum de legătură (4,7 km).

Durata de realizare a acestui contract este de 18 luni iar perioada de garanţie a lucrărilor este de 108 luni (9 ani).

Lucrările pentru realizarea acestui sector de autostradă prevăd şi construcţia a trei poduri şi pasaje pe drumuri de legătură, şase poduri şi pasaje pe autostradă, precum şi două noduri rutiere pentru conectarea autostrăzii la reţeaua de drumuri existentă.

Alternativă atractivă pentru traficul internaţional

În prezent legătura dintre Moldova şi Transilvania se desfăşoară pe traseele DN 15B – DN 15 şi DN 15 – DN 12C – DN 13B care fac faţă cu greu fluxului sporit de trafic.

În acest context, Autostrada Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni devine o alternativă atractivă pentru traficul internaţional de tranzit care se va desfăşura între Coridoarele de Transport Pan-european nr. IV şi IX, precizează CNAIR.

Autostrada Târgu Mureș-Iași (A8), denumită și Autostrada Unirii sau Autostrada Est-Vest, este o autostradă ce va fi construită pe traseul Ungheni – Iași – Târgu Frumos – Pașcani – Târgu Neamț – Poiana Largului – Ditrău – Târgu Mureș, unde va fi creată o legătură cu Autostrada A3.

Comisia Europeană a acceptat în martie 2012 includerea în noua rețea trans-europeană centrală de transport TEN-T Core a traseului Timișoara-Sebeș-Turda-Târgu-Mureș-Iași-Ungheni.

Autostrada Unirii a fost obiectul unor dispute aprige între PSD și PNL, cele două părți acuzându-se reciproc de tergiversarea începerii lucrărilor.

Au început lucrările pentru construcția sectorului de Autostradă Târgu Mureș – Ungheni și Drum de Legătură” care face parte din Autostrada Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea.Utilajele antreprenorului S.C. STRABAG S.R.L. sunt deja prezente în teren și lucrează intens la decopertări. De asemenea se pregătesc utilajele și a început aprovizionarea cu materiale în zona organizării de șantier.http://www.cnadnr.ro/ro/comunicare/comunicate-de-presa/interes-general/au-%C3%AEnceput-lucr%C4%83rile-pentru-construc%C8%9Bia-sectorului-de

Posted by Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere on Wednesday, 22 July 2020