Măsura este prevăzută în propunerea legislativă pentru completarea art.23 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice și este publicată în Monitorul Oficial.

“În vederea obținerii permisului de conducere, candidații au obligația de a efectua, pe parcursul activităților de pregătire teoretică și practică, și promova un curs de prim ajutor în trafic”, se arată în propunerea aflată acum în dezbatere, potrivit avocatnet.ro.

Proiectul are nevoie de votul parlamentarilor pentru a intra în vigoare. Acesta se află în stadiul de dezbatere în cadrul Senatului.

Prin implementarea acestui proiect, șoferii vor putea asigura rapid și corect măsurile de prim ajutor. La baza inițiativei stau date științifice și statistici potrivit cărora intervenția rapidă crește șansele de supraviețuire, peste 50% din decese au loc în primele minute după accident și rata mortalității în accidentele rutiere din România este în creștere.

În Uniunea Europeană 16 state, printre care se numără Anglia, Germania, Norvegia, Elveția sau Danemarca, au implementat deja obligativitatea instruirii și testării măsurilor de prim ajutor pentru toți cei care doresc să obțină un permis de conducere