Se cer soluții AI și cloud. Google recuperează teren în fața Amazon și Microsoft: creștere istorică de 63% în T1 2026

Se cer soluții AI și cloud. Google recuperează teren în fața Amazon și Microsoft: creștere istorică de 63% în T1 2026

SURSA FOTO: Dreamstime - Tehnologia cloud

Publicat de Bogdan Ungureanu la 2 mai 2026, 18:11

Piața globală de servicii cloud a înregistrat o expansiune record în primul trimestru, alimentată de integrarea accelerată a inteligenței artificiale în soluțiile de business. În timp ce liderii Amazon Web Services și Microsoft Azure își consolidează pozițiile prin performanțe peste așteptări, Google Cloud surprinde industria cu cea mai rapidă creștere a veniturilor din istoria sa recentă. Pe fondul unor investiții masive în infrastructură, competiția se reconfigurează, lăsând loc și noilor jucători specializați în procesarea datelor AI.

Inteligența artificială propulsează veniturile giganților cloud la niveluri record. Google a întrecut Microsoft şi Amazon la creşterea serviciilor cloud

Piața globală a serviciilor cloud a intrat într-o nouă eră de expansiune accelerată, marcată de rezultate financiare care au depășit până și cele mai optimiste prognoze ale analiștilor pentru primul trimestru al anului.

Într-un peisaj dominat de competiția acerbă pentru supremația în domeniul inteligenței artificiale (AI), marile companii tehnologice au raportat creșteri impresionante, confirmând faptul că infrastructura digitală a devenit coloana vertebrală a noii revoluții industriale.

Google s-a poziționat ca lider incontestabil al ritmului de creștere în acest interval, transmite CNBC. Divizia Google Cloud a uimit piața cu o ascensiune a veniturilor de 63%, atingând pragul de 20,03 miliarde de dolari.

Această performanță reprezintă cea mai rapidă expansiune înregistrată de divizie de când Alphabet a început raportarea separată a acestor date.

Directorul general Sundar Pichai a explicat că succesul se datorează în special soluțiilor enterprise bazate pe AI, subliniind că veniturile generate de produsele construite pe modele generative au crescut de opt ori.

129 de miliarde de dolari în primele 3 luni din 2026 – atât s-a cheltuit la nivel mondial pentru infrastructura cloud

Nici ceilalți mari jucători nu s-au lăsat mai prejos. Amazon Web Services (AWS) a raportat venituri de 37,6 miliarde de dolari, în creștere cu 28%, susținute de platforma Bedrock.

Cheltuielile clienților AWS pentru serviciul Bedrock, destinat creării de agenți și aplicații de AI, au crescut cu 170% față de trimestrul al patrulea, consumând mai multe token-uri în primul trimestru decât în întreaga sa istorie, care datează din 2023, a declarat Andy Jassy, CEO-ul Amazon, în cadrul conferinței privind rezultatele financiare ale companiei.

Rezultatele au fost anunțate la o zi după ce AWS a declarat că modelele OpenAI vor fi disponibile pe Bedrock, iar un nou serviciu Bedrock va permite clienților să creeze agenți sofisticați integrați cu infrastructura lor existentă.

„OpenAI a declarat că observă deja o cerere fără precedent pentru acest nou produs, iar noi observăm, de asemenea, un interes puternic din partea clienților”, a spus Jassy.

În paralel, Microsoft Azure a înregistrat un avans de 40%, beneficiind de dublarea numărului de clienți care utilizează modelele OpenAI și Anthropic.

Potrivit Synergy Research Group, cheltuielile totale pentru infrastructura cloud la nivel mondial au atins suma colosală de 129 de miliarde de dolari doar în primul trimestru.

„Wow, ce trimestru a fost! Previziunile noastre indică o creștere puternică și susținută în anii următori, AI continuând să stimuleze utilizarea, să deschidă noi cazuri de utilizare și să stimuleze veniturile furnizorilor de servicii cloud” , a declarat John Dinsdale, analist la Synergy Research.

Totuși, această creștere fulminantă vine cu costuri pe măsură. Alphabet, Amazon și Microsoft estimează cheltuieli de capital cumulate de aproximativ 600 de miliarde de dolari pentru acest an, fonduri destinate extinderii centrelor de date.

În timp ce giganții își dispută primele poziții, piața devine tot mai diversificată prin ascensiunea furnizorilor de tip „neocloud”, precum CoreWeave sau Nebius, care au reușit deja să captureze o cotă de 5% din piață, oferind soluții specializate pentru procesarea sarcinilor complexe de inteligență artificială.

Furnizor Servicii Creștere Venituri (%) Venituri Raportate (Mld. USD) Factor Principal de Creștere
Google Cloud 63% 20,03 Modele AI generative (creștere 8x)
Microsoft Azure 40% Nespecificat total Dublarea clienților OpenAI & Anthropic
Amazon (AWS) 28% 37,60 Platforma Bedrock și aplicații de tip agent AI
Neoclouds (ex: CoreWeave) ~5% (cotă piață) Specializare pe infrastructură GPU/AI
Informații articol
Despre autor
Bogdan Ungureanu

După mai bine de zece ani petrecuţi în domeniul monitorizării mass-media, am făcut un pas mic în direcţia potrivită şi m-am alăturat echipei Capital. Un pariu câştigător, zic eu. Mi-au plăcut dintotdeauna cuvintele şi puterea pe care acestea le pot avea în glasul sau peniţa potrivită şi nu pot decât să mă bucur acum de un banal, dar rar întâlnit “Îmi place munca mea!” Când nu mă găsiţi scriind în spatele unei tastaturi, mă veţi întâlni, deseori, tot la un calculator. Sau, în momentele perfecte, la volan, sus pe un munte şi bineînţeles, ca un taur care se respectă, în bucătărie!

Condiții de preluare

Informațiile publicate de capital.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.