La începutul acestei luni, asiguratorul polonez de stat PZU şi fondul polonez de dezvoltare (Polski Fundusz Rozwoju) au convenit preluarea participaţiei deţinute de UniCredit la Bank Pekao, a doua bancă poloneză, pentru 2,5 miliarde de euro. 

'Mă aştept ca anul următor să vedem mai multe instituţii financiare scoase la vânzare…urmărim acest lucru şi abordarea noastră este una oportunistă', a declarat Mateusz Morawiecki.

Guvernul polonez şi-a majorat influenţa asupra sectorului bancar, analiştii apreciind că acest lucru este o încercare de a-şi spori controlul asupra unei economii care încetineşte.

După vânzarea participaţiei deţinute de UniCredit la Bank Pekao, Guvernul polonez va controla 53% din sectorul bancar faţă de 43% anterior. 'Am făcut acest lucru într-un moment ideal…Această domesticire are sens', a mai spus Morawiecki, adăugând că Guvernul de la Varşovia nu are nicio intenţie de a forţa Pekao să ia decizii stupide în materii de credite.

Timp de mai mulţi ani, sectorul bancar polonez a fost dominat de bănci străine precum Commerzbank, Santander, BNP Paribas, GE, Citi , Credit Agricole şi BCP.

Potrivit surselor citate de Reuters, grupul german Deutsche Bank analizează posibilitatea vânzării subsidiarei poloneze, iar analiştii speculează că toate băncile cu o cotă de piaţă mai mică de 5% ar putea fi scoase la vânzare mai devreme sau mai târziu. În schimb, grupul austriac Raiffeisen nu a reuşit până acum să găsească un cumpărător pentru divizia sa poloneză după ce banca de stat Alior Bank a pus capăt discuţiilor pentru preluarea Raiffeisen Polbank.

'Nu este ceva de neînchipuit', a spus Morawiecki, întrebat fiind dacă Polonia sau Alior Bank ar putea relua discuţiile cu Raiffeisen.