Suedia a intrat în NATO

Este oficial, Suedia a intrat în NATO. Premierul suedez, Ulf Kristersson, se află într-o importantă vizită la Washington. Acolo, secretarul de stat american, Antony Blinken, va primi oficial documentele de ratificare a aderării Suediei la tratatul militar. Această confirmare face din Suedia al 32-lea membru al alianței, conform AFP.

Suedia
SURSA FOTO: Dreamstime

Procesul de aderare a Suediei la NATO a fost marcat de negocieri intense și dezbateri aprinse cu unii dintre membrii alianței. Ceremonia de ridicare a drapelului albastru-galben suedez în fața sediului NATO din Bruxelles reprezintă un moment istoric.

Rusia anunță contramăsuri

În contextul acestui eveniment, Rusia a emis amenințări cu privire la eventuale „contramăsuri” în legătură cu aderarea Suediei la NATO. Moscova a subliniat că acestea vor depinde de „condițiile și gradul de integrare a Suediei în NATO”. Aderarea Suediei, la scurt timp după cea a Finlandei în anul precedent, consolidează prezența alianței în regiunea Mării Baltice. Cu excepția Rusiei.

Suedia și Finlanda au preferat să rămână la distanță de Alianța Nord-Atlantică, formată în timpul Războiului Rece împotriva Uniunii Sovietice (URSS). Cele două țări erau totuși legate militar de Statele Unite prin apartenența la Uniunea Europeană (UE). Suedia contribuie la misiunile internaționale de menținere a păcii, dar nu a fost implicată în conflicte militare de la războiul cu Norvegia din 1814.

Au aderat ca răspuns la invazia din Ucraina

Atât Helsinki cât și Stockholm și-au anunțat candidatura la aderarea la NATO în 2022. Ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia. Finlanda a obținut aderarea la Alianță în aprilie, însă procesul de aderare al Suediei a fost îngreunat de negocieri cu Turcia. Ankara acuză Suedia de indulgență față de activiștii kurzi refugiați pe teritoriul său, considerați teroriști de către Turcia.

Suedia a întâmpinat, de asemenea, reticența premierului ungar Viktor Orban, care, deși și-a exprimat acordul de principiu față de aderare, a solicitat ”respectul” din partea Stockholmului înainte de ratificare, după ani de ”denigrare” a politicii sale.

Suedezii spun că țara lor a făcut prea multe sacrificii

La finele lui februarie, Parlamentul ungar a ratificat în cele din urmă aderarea Suediei la NATO. Conform unui sondaj realizat de postul de radio SR și difuzat vineri, o majoritate a cetățenilor suedezi consideră că țara lor face ”prea multe sacrificii” pentru a deveni membră NATO, recunoscând în același timp că aderarea la Alianță a consolidat poziția Suediei pe plan internațional.

În paralel cu aderarea la NATO, discursul liderilor suedezi s-a radicalizat. Comandantul Forțelor Armate suedeze, Micael Byden, a emis în ianuarie un avertisment că cetățenii suedezi ”trebuie să se pregătească pentru un posibil conflict armat”. În plus față de candidatura la aderarea la NATO, Suedia a semnat un acord la începutul lui decembrie, autorizând Statele Unite să aibă acces la 17 baze militare situate pe teritoriul său.