Ne paște o criză imobiliară. Ce au anunțat autoritățile

O criză imobiliară pândește la colț. Unul dintre motoarele economiei românești este sectorul construcțiilor și al imobiliarelor. Conform datelor Institutului Național de Statistică, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat în primele trei luni ale acestui an o scădere de 7,1% față de aceeași perioadă a anului 2023, atât în serie brută, cât și ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, cu o scădere de 7,9%. Aceste cifre ridica preocupări și ar putea indica primele semne ale unei crize imobiliare, conform News.ro.

”Volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a scăzut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, scăderi au avut loc la lucrările de construcţii noi (-9%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-6,7%). Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 6,7%. Pe obiecte de construcţii, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidenţiale (-34,1%) şi la clădirile nerezidenţiale (-1,6%). Construcţiile inginereşti au crescut cu 6,8%”, arată datele INS.

Volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere semnificativă, cu 7,9% în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. În cadrul acestor lucrări, lucrările de construcții noi au înregistrat o diminuare de 10,8%, iar lucrările de întreținere și reparații curente au înregistrat o scădere de 1,7%.

Ce lucrări sunt în creștere

Cu toate acestea, lucrările de reparații capitale au înregistrat o creștere notabilă de 9,1%. Analizând pe tipuri de construcții, se observă o scădere semnificativă de 31,8% la clădirile rezidențiale.

În ceea ce privește construcțiile inginerești și clădirile nerezidențiale, acestea au înregistrat creșteri de 9,2%, respectiv 1,5%.

Sursă: Inquam Photos / George Călin

În serie brută, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere impresionantă de 43,7%, evidențiindu-se creșteri la lucrările de întreținere și reparații curente (+51,7%), lucrările de construcții noi (+43,5%) și la lucrările de reparații capitale (+29,3%).

Pe segmentele de obiecte de construcții, au fost înregistrate creșteri notabile în lucrările de construcții inginerești (+58,2%), clădirile rezidențiale (+46,5%) și clădirile nerezidențiale (+20,2%).

În perioada analizată, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o creștere semnificativă, cu 9,1% în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate. Această creștere a fost evidențiată în special în lucrările de construcții noi (+13,4%) și în lucrările de întreținere și reparații curente (+1,7%). În ceea ce privește obiectele de construcții, volumul lucrărilor a crescut în construcțiile inginerești (+11%) și la clădirile rezidențiale (+6,3%).

Clădirile nerezidențiale au înregistrat o scădere de 10,4%

Totuși, clădirile nerezidențiale au înregistrat o scădere de 10,4%. În serie brută, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere totală de 3,5%. Analizând pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreținere și reparații curente (-7,3%) și la lucrările de construcții noi (-3,5%).

În schimb, lucrările de reparații capitale au înregistrat o creștere de 6,3%. Pe segmentele de obiecte de construcții, s-au înregistrat scăderi la clădirile rezidențiale (-24,7%) și la clădirile nerezidențiale (-10,2%).

În această perioadă, construcțiile inginerești au înregistrat o creștere semnificativă, cu 13,7%. Cu toate acestea, în serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere totală de 1,2%. Analizând pe elemente de structură, s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreținere și reparații curente (-8,1%) și la lucrările de construcții noi (-0,1%).

În schimb, lucrările de reparații capitale au înregistrat o creștere semnificativă de 11,4%. Pe segmentele de obiecte de construcții, volumul lucrărilor de construcții a scăzut atât la clădirile rezidențiale (-22,8%), cât și la clădirile nerezidențiale (-7%). Construcțiile inginerești au înregistrat o creștere de 17,1%.