Noi măsuri au intrat în vigoare la nivelul întregii Uniuni Europene și inclusiva România. Astfel, în UE se trece cu documentele de vaccinare ce conțin cod QR. Cu toate că este posibilă traversarea și fără aceste acte doveditoare, ce care nu le respectă sunt obligați să stea în carantină.

Documentele de vaccinare intră de astăzi, 13 august, în vigoare

Pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, de vineri, 13 august, a intrat în vigoare documentul care conține un cod QR. Acesta poate fi folosit pentru a obține documente doveditore ale vaccinării, ale trecerii prin boală sau ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR, însă toate trebuie să fie în format digital și să conțină un cod QR, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

GCS reamintește că începând de vineri, 13 august, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, vor fi recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR.

Aceste documente pot fi eliberate accesând site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Tranzitarea este posibilă și fără aceste certificate, dar carantina este obligatorie

Totuși, GCS mai anunță că se poate călători în UE și fără aceste certificate, însă este obligatorie respectarea măsurilor de carantină națională din fiecare țară, respectând normele aflate în vigoare la ace moment. Totuși, cu un document doveditor, care conține și un cod QR, nu mai este nevoie de acest lucru.

„Tranzitarea frontierelor este posibilă și fără existența acestor certificate, dar cu respectarea normelor naționale de carantină din fiecare stat”, potrivit GCS.

De asemenea, autoritățile mai anunță că noile prevederi se referă doar la trecerea frontierei de stat. În alte țări aceste certificate de vaccinare sunt necesare și pentru intrarea la restaurant de exemplu.

Aceste prevederi sunt stipulate în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile doar pentru trecerea frontierei de stat, nu și pentru activitățile desfășurate în interiorul teritoriului național al României, conform sursei citate.