Uniunea Europeană (UE) anunță că a început studiile cu privire la trei reacţii adverse la vaccin raportate de un număr mic de persoane după vaccinarea împotriva Covid-19 cu Pfizer şi Moderna. Evaluarea este făcută pentru a determina dacă acestea sunt posibile efecte secundare, a informat miercuri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Ce reacții adverse la Pfizer și Moderna sunt cercetate în prezent

Printre reacțiile adverse cercetate se numără eritemul multiform, care este o formă de alergie a pielii, glomerulonefrita sau inflamaţia rinichilor şi sindromul nefrotic, o afecţiune a rinichilor caracterizată de pierderi de proteină prin urină, anunță comitetul de siguranţă al EMA, potrivit news.ro.

Pfizer, care este de departe cel mai mare furnizor de vaccinuri pentru Covid-19 al UE, şi Moderna nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii din partea Reuters.

Peste 43 de doze de vaccin Moderna administrate în UE

Puţin peste 43,5 milioane de doze de vaccin Moderna, Spikevax, au fost administrate în Spaţiul Economic European începând cu 29 iulie, a spus EMA, comparativ cu mai mult de 330 de milioane de doze de vaccinuri ale Pfizer, Comirnaty, dezvoltate împreună cu compania germană BioNTech.

Luna trecută, EMA a găsit o posibilă legătură între cazuri rare de inflamaţie cardiacă şi vaccinurile cu ARNm. Cu toate acestea, autoritatea de reglementare europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au subliniat că beneficiile acestor vaccinuri depăşesc orice riscuri.

EMA nu a oferit miercuri detalii despre câte cazuri ale afecţiunilor investigate au fost înregistrate, dar a spus că a solicitat mai multe date companiilor.

Încă nu se cere modificarea etichetelor vaccinurilor

Agenţia nu a recomandat însă modificări ale etichetării vaccinurilor. Noile evaluări fac parte din actualizările de rutină la secţiunea de siguranţă a bazei de date a tuturor vaccinurilor autorizate şi a adăugat tulburările menstruale ca o afecţiune pe care o studiază în legătură cu vaccinurile, inclusiv cele de la AstraZeneca şi J&J, după actualizarea făcută de EMA săptămâna trecută.

Acţiunile Moderna, care au urcat cu peste 75% până la închiderea de marţi a tranzacţiilor, de la mijlocul lunii iulie, când au fost incluse în indicele S&P 500, au scăzut miercuri cu aproximativ 16%, la 384 dolari pe unitate. Acţiunile listate în SUA ale BioNTech au coborât cu 14,4%, iar cele ale Pfizer cu aproape 4%.