Vești importante pentru toți care s-au vaccinat cu Pfizer! Reduce transmisia virusului între membrii familiei

În multe țări, programele de vaccinare au început, iar cercetătorii consideră că vaccinarea rapidă la nivel mondial va fi cheia pentru oprirea pandemiei. Pe lângă asigurarea protecției directe împotriva virusului SARS-CoV-2, vaccinurile pot oferi și beneficii indirecte la nivel de populație. Oamenii de știință spun că dacă vaccinul are capacitatea de a împiedica transmiterea virusului de la o persoană infectată, dar vaccinată, la una sănătoasă, atunci vaccinul poate ajuta la oprirea pandemiei.

Poate un individ vaccinat să transmită COVID-19 unei alte persoane?

În prezent, sunt disponibile studii foarte limitate care arată efectele vaccinării asupra transmiterii SARS-CoV-2. În aceste studii limitate, cercetătorii au indicat o scădere a transmiterii în gospodării și în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății care sunt vaccinați.

În plus, studiile anterioare au raportat, de asemenea, că vaccinurile pot determina o reducere a încărcăturii virale în tractul respirator superior al pacienților cu COVID-19, ceea ce reduce ulterior șansele de răspândire virală.

Un studiu realizat în Scoția și Finlanda a arătat o reducere a transmisiei în rândul membrilor gospodăriei persoanelor vaccinate, în comparație cu lucrătorii din domeniul sănătății care sunt nevaccinați.

Evaluarea efectului vaccinurilor asupra transmiterii virusului

Datorită ratei ridicate a infecției secundare în rândul membrilor gospodăriei, oamenii de știință cred că studiul gospodăriei este ideal pentru evaluarea transmiterii virusului și a efectelor vaccinării asupra răspândirii bolii.

Un studiu publicat în medRxiv s-a concentrat pe eficacitatea vaccinului produs de Pfizer. Cercetătorii au studiat susceptibilitatea unui individ vaccinat la infecție. Cercetătorii au studiat, de asemenea, efectul vaccinului asupra transmiterii virusului, notează news-medical.net.

Datele au fost obținute de la Maccabi Healthcare Services (MHS), a doua cea mai mare organizație medicală din Israel. Autorii acestui studiu au colectat date în perioada 15 iunie 2020 și 24 martie 2024. Datele provin de la 2,305,704 de persoane din 1,275,015 de gospodării. Din numărul total de persoane studiate, 1,276,311 au fost vaccinați complet.

În total, 8,3% dintre indivizi au fost infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 4.141 s-au dovedit a contracta infecții chiar și după administrarea ambelor doze de vaccin. Autorii studiului s-au concentrat pe gospodăriile care au cel puțin un bolnav cu COVID și care sunt formate din 2 sau mai multe persoane.

Pentru a determina ratele de transmitere, oamenii de știință au observat când un anumit membru dintr-o gospodărie a fost infectat și durata infectiozității lor. Aceștia au adaptat două modele de date pentru evenimente, adică un model de transmisie mecanicistă și un model de regresie, pentru a estima eficacitatea vaccinului împotriva  susceptibilității la infecție și infecțiozității.

Aceste modele au estimat eficacitatea vaccinului de 80-88% împotriva susceptibilității la infecția cu COVID-19, pentru persoanele care au primit ambele doze de vaccin. Eficacitatea vaccinului împotriva infecțiozității s-a dovedit a fi de 41,3%. În plus, eficacitatea generală a vaccinului împotriva transmiterii s-a dovedit a fi de 88,5%.

Provocările întâmpinate în timpul desfășurării studiului

Autorii studiului au scos la iveală faptul că au întâmpinat anumite probleme în timpul desfășurării acestuia. Ei au spus că au dat de o lipsă a informațiilor vitale cu privire la numărul real al membrilor gospodăriilor infectate, cât și despre durata infecțiozității.

O altă dificultate a fost clasificarea greșită a setului de date din cauza excluderii candidaților care au fost infectați, dar care nu au primit testul COVID-19.

Cu toate acestea, acest lucru nu a avut un impact prea mare asupra analizei lor, deoarece obiectivul principal al acestui studiu a fost de a evalua reducerea riscului relativ de transmitere post-vaccinare.

Autorii studiului au arătat eficacitatea vaccinului Pfizer-BioNTech (sau BNT162b2) în asigurarea unei protecții semnificative împotriva susceptibilității la infecție și reducerea ratei de transmitere a infecției COVID-19 în rândul membrilor gospodăriei.

Sursă foto: Dreamstime