România, scoasă de pe lista țărilor cu venituri mari. Principalul vinovat, pandemia

România s-a aflat timp de un an pe lista țărilor cu venituri mari. Din păcate, pandemia de coronavirus a făcut în așa fel încăt țara noastră să nu mai figureze pe această listă, arată noile date publicate de Banca Mondială.

Pentru ca țara noastră să facă stea printre țările care au venituri mari, România trebuia să aibă, la finalul anului trecut, un venit brut național pe cap de locuitor în valoarea de minim 12.696 dolari. În realitate, România a avut un venit brut național pe cap de locuitor de 12.570 dolari. Așadar, România este considerată o țară cu venituri medii superioare.

Când a intrat România pe lista țărilor cu venituri mari

Anul 2019 a venit cu bucurii pentru România. Atunci, țara noastră reușea să intre pe lista țărilor din blocul comunitar cu venituri mari. În 2019, țara noastră a raportat un venit brut național pe cap de locuitor de 12.610 dolari, notează economedia.ro, citând datele Băncii Mondiale.

În acest an România a reușit să intre la limită pe lista țărilor cu venituri mari, pragul minim fiind de 12.535 dolari.

De ce nu se mai află pe listă

Pandemia de coronavirus a avut un rol important în retrogradarea României. Economia țării a scăzut cu 4 procente, în timp ce Banca Mondială a majorat ușor pragul minim al venitului brut național pe cap de locuitor pentru această categorie, de la 12.535 dolari la 12.696 dolari.

Totuși, venitul național brut pe cap de locuitor a scăzut în toate statele UE. Chiar dacă toate statele au un venit național scăzut pe cap de locuitor, România a fost singura care a trecut de la venituri mari la venituri medii superioare din cauză că se afla ușor deasupra pragului impus de blocul comunitar.

Sursa foto: Dreamstime