Lovitură totală pentru cei nevaccinați. Autoritățile din România ar putea să introducă dovada vaccinării pentru accesul la restaurante, hoteluri sau mall. Ei vor ca acestă măsură pentru a stimula campania de vaccinare. Măsura care poate însemna noi restricții este discutată și în alte state din Europa însă este extrem de contestată.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a dat explicații pe acest subiect. El a precizat că această măsura este dezbătută în Coaliție. Ea va fi prezentată în momentul în care există o decizie finală cu privire la acest subiect.

„Ține de etică și cum abordez eu o astfel de politici de sănătate publică și vedem că lucrurile variază de la o țară la alta, însă sunt profund dependente de caracteristicile culturale ale fiecărei societăți în parte și de felul cum ne raportăm la vaccinare în acest moment. Sunt două tipuri mari de abordări: să stimuleze vaccinarea, sunt analize, se va lua o decizie la nivelul coaliției, la nivelul Guvernului. Sunt decizii importante, care ne afectează viața fiecăruia și nu am vrea să le comunicăm mai devreme față de momentul deciziei. Riscăm să venim cu informații parțiale”, a precizat oficialul,la B1 TV.

Explicațiile venite de la vârful Ministerului Sănătății

„Pe de cealaltă parte, chestiuni sociale dependente de statutul de persoană vaccinată sau nu, la fel sunt chestiuni importante pentru viața fiecăruia dintre noi și aș vrea să discutăm când avem o decizie finală, pentru a ne asigura că menținem seriozitatea și fermitatea unei decizii luate, comunicate”, a adăugat secretarul de stat Andrei Baciu.

Cu alte cuvinte, autioritățile au în vedere posibilitatea de a stimula campania de vaccinare împotriva COVID prin condiționarea accesului la anumite spații și servicii publice de dovada vaccinării. Trebuie spus că această decizie a fost introdusă deja în mai multe state europene. Altele, anunță că ar putea lua în calcul această variantă, tocmai pentru a-i face pe cei care refuză vaccinarea sau încă sunt nehotărâți să facă pasul dorit de autorități.

Precizăm că numărul românilor care s-au vaccinat este de aproape 5 milioane de persoane, ceea ce înseamnă că numărul celor nevaccinați dar eligibili este undeva pe la 11 milioane de persoane. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică privind persoanele rezidente în România în anul 2020, populaţia eligibilă (cu vârsta de peste 16 ani) este de 16.091.562 persoane.