Veste neașteptat de proastă pentru toți românii la început de an. Vom avea parte de o nouă creștere a prețurilor. Totul se întâmplă din cauza iernii neobinuite cu care se confruntă țara noastră. Sunt efecte devastatoare pentru populație. Dat fiind faptul că iarna aceasta nu a nins aproape deloc, prețul alimentelor ar putea crește deoarece, culturile sunt în pericol.

Cresc prețurile

Specialiștii vin cu un verdict crunt. Cresc prețurile. „Aceste culturi au apucat să răsară, dar nu au apucat să înfrățească și să își dezvolte sistemul radicular, ca atare lipsa precipitațiilor din sol poate duce la anumite pierderi”, a declarant Florin Imbre, decan Facultatea de Agricultură, pentru Digi24.

Dar asta nu e tot. Specialistul a dat explicații complete. „Sunt suprafețe unde practic starea de vegetație este întârziată. Riscul? Dacă nu se acumulează apă, cunoaștem cu toții că perioada decembrie-februarie ar trebui să se acumuleze cea mai mare cantitate de apă în sol, la pornirea în vegetație în primăvară lipsa umidității să ducă la scăderi importante de producție”, a mai punctat acesta.

Chiar dacă ne-am bucurat de vremea frumoasă, vom fi dezamăgiți la cumpărături „Cantitățile de precipitații au fost sub normele climatologice. Deci vorbim de ultima jumătate a anului trecut. Vorbim deja de o secetă care s-a instalat, secetă pedologică la nivelul 0-100 de centimetri în sol avem de la secetă moderată la secetă extremă.

Prognoza arată că săptămâna viitoare vom avea parte de câteva ploi, dar nu însemnate cantitativ. În schimb, apare o nouă problemă pentru fermieri: încălzirea bruscă a vremii, care poate avea consecințe asupra culturilor”, a declarat Silvia Barbu, meteorolog ANM.