Mare atenție. Specialiștii trag un semnal de alarmă. Acestea sunt alimentele extrem de dăunătoare pentru corpul uman. Consumate în exces fac ravagii. Și nu doar alimentele, ci și unele băuturi. Oamenii cu unele afecțiuni au cel mai mult de suferit.

Alimentele care-ți distrug viața

O întreagă gamă de alimente pot afecta oasele. Nu toți trebuie să renunţăm definitiv la ele, doar cei care au un risc de dezvoltarea a afecţiunilor musculo-scheletice, dar și cei care au în familie cazuri de osteoporoză.

Sucurile acidulate îți distrug oasele

Sucurile acidulate îți distrug oasele pur și simplu. Conțin cafeină, dar pot afecta sănătatea oaselor și ca urmare a cantităţii de fosfor. Acidul fosforic este utilizat în sucuri drept agent aromatizant, iar acesta poate împiedica asimilarea și fixarea calciului în oase.

Cafeaua în exces, pericol pentru sănătate

De asemenea, și cafeaua în exces reprezintă în pericol pentru sănătate. Cana zilnică de cafea afectează absorbţia de calciu. Atunci când aportul de cofeină este mare, cea mai mare parte din calciu este eliminată prin urină. Efectul este relativ mic şi nu ar trebui să provoace mari probleme dacă avem un aport ridicat de calciu. Totuşi, nu uitaţi să luaţi în considerare cantitatea totală de cofeină pe care o consumaţi zilnic şi pe care o luaţi din alte alimente precum ciocolata.

Nivelul mare de sodiu nu este benefic pentru sănătate. În plus, cu cât consumăm mai multă sare, cu atât eliminăm mai mult calciu prin urină şi transpiraţie. Şi o dietă care ne asigure un aport crescut de calciu compensează efectele nefavorabile ale consumului moderat de sare, mulţi dintre noi consumăm mai multă sare decât suntem conştienţi. Pentru a ne menţine la consumul de sodiu recomandat (de 2.300 de miligrame pe zi) ar trebui să consumăm alimente preparate în casă şi să citim prospectul produselor ambalate pe care le achiziţionăm.

Alcoolul în exces face ravagii

De fapt, consumul moderat de alcool (un pahar pe zi pentru femei şi două pahare pe zi pentru bărbaţi) pare să ofere o oarecare protecție împotriva degradării oaselor. În schimb, consumul excesiv poate contribui la pierderea de masă osoasă.

Excesul de proteine

Femeile au nevoie de 46 de grame de proteine pe zi, iar bărbaţii, de 56 de grame. Deşi de întâmplă destul de rar ca cineva să aibă un aport de proteine mai mare de atât, există şi astfel de cazuri în care excesul de proteine poate schimba echilibrul pH-ului din oase. În plus, cu cât mediul este mai acid, cu atât suntem mai predispuşi să pierdem din masa osoasă.

Un individ care are un consum ridicat de proteine, dar care mănâncă puţine fructe şi legume se poate afla într-o astfel de situaţie. Nu de puţine ori oamenii în vârstă se confruntă cu pierdere de masă osoasă tocmai din cauză că nu au un aport de proteine suficient, conform doctorulzilei.ro.