Firmele care au datorii la Fisc pe primul trimestru din anul 2019, vor afla la finalul lunii aprilie dacă se află pe lista neagră a ANAF.

ANAF va publica pe site-ul oficial această listă a firmelor cu datorii până la finalul lunii. Se încadrează companiile care au acumulat datorii la Fisc în perioada ianuarie-martie 2019.

Lista neagră este publicată trimestrial, până în ultima zi a primei luni din trimestrul următor celui de raportare.

Firmele care nu și-au plătit datoriile fiscale la timp către ANAF sunt pe lista restanțierilor. Vor apărea pe lista datornicilor doar dacă datoriile lor sunt mai mari de:

500.000 de lei pentru firmele mari
250.000 de lei pentru firmele mijlocii
100.000 de lei pentru firmele mici

Debitorii trebuie să primească o notificare a restanțelor fiscale pănă pe 15 aprilie, conform avocat.net

În cazul în care există nereguli, contribuabilii au la dispoziție cinci zile de la data notificării pentru a clarifica situația.

Conform unor modificări recente, începând cu primul trimestru al acestui an, listele vor cuprinde doar persoanele juridice.

Persoanele fizice care înregistrează obligații fiscale restante nu vor mai fi incluse pe lista datornicilor de pe site-ul ANAF. Persoanele fizice nu vor mai aparea pe lista datornicilor începând cu obligațiile fiscale aferente trimestrului I din 2019, acestea urmând să apară la sfârșitul lunii aprilie.