Potrivit premierului, în cazul în care vom înregistra o creștere a numărului de oameni infectați cu noul coronavirus, măsurile de relaxare ar urma să fie amânate.

”Dacă vor crește cazurile de infectare, cu siguranță ritmul de relaxare va încetini. Eu am încredere că majoritatea zdrobitoare a românilor vor respecta regulile și nu vom fi nevoiți să reluăm o serie de restricții.

Dacă situația o va impune vom lua măsurile de relaxare, însă se poate să le și amânăm”, a spus Ludovic Orban.

Nelu Tătaru este pesimist

Și ministrul Sănătății a atras atenția luni cu privire la faptul că „ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”, în ceea ce privește infecțiile cu noul coronavirus.

„Suntem într-un moment în care gestionăm această creștere oarecum prognozată de către noi, suntem într-o perioadă în care recomandăm în continuare respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, precum portul măștii în spații închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun. În măsura în care aceste reguli sunt respectate, atât eu cât și colegii mei putem gestiona aceste creșteri care sunt niște creșteri progresive, nu sunt niște creșteri exponențiale și putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în terapie intensivă”, a spus Nelu Tătaru la Digi24.

Ministrul a subliniat ideea că deși înainte de relaxarea măsurilor ne aflam pe o pantă descendentă, acum creșterile sune extrem de mari.

„Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate”, a mai spus Tătaru.