Ministerul Sănătăţii a publicat în data de 4 ianuarie 2010, în Monitorul Oficial, un ordin privind modificarea şi completarea normelor privind modul de calcul al preţurilor medicamentelor de uz uman. Astfel, produsele din farmacii vor costa cu cel puţin 15% mai mult.

Ordinul Ministerului Sănătăţii prevede ca preţul să nu mai fie stabilit după tariful minim european, ci după media celor mai mici preţuri din trei ţări europene. Aceste schimbari coincid şi cu momentul stabilirii noului curs valutar. Astfel, dacă în 2009 preţurile au fost stabilite la un curs mediu de 4 lei/euro, în 2010 acestea vor fi calcultate la cursul de 4,25 lei/euro, după cum arată proiectul Legii Bugetului. Asta înseamnă o majorare de peste 7%.

Un plus de 8%

O alta creştere va fi dată de redefinirea preţului de referinţă al genericelor (medicamente produse după ingredientul activ al unui medicament original al cărui patent a expirat), prin raportarea la un procent de maxim 70% din preţul medicamentului original (princeps). Astfel, dacă până acum preţul genericelor era de maxim 65% din preţul celui princeps, acum acesta va avea fi de maxim 70%.

Acest lucru va duce la o majorare a preţurilor cu aproximativ 7,7%. Astfel, dacă medicamentul princeps are un preţ de 100 de lei, în prezent cel generic costă 65 de lei. Ordinul Ministerului Sănătăţii va face ca preţul medicamentului generic să ajungă la 70 de lei.

De asemenea, ordinul abrogă articolul 9 din Ordinul ministrului sănătăţii nr. 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al preţurilor la medicamentele de uz uman prin care se stabilea că  preţul unui medicament original nu trebuie să fie mai mare cu mai mult de 35% decât al genericului său. Potrivit noii norme propuse, preţul medicamentelor princeps va putea fi astfel la orice nivel, în acest fel dispărând noţiunea de medicament princeps (original).

Pentru 2010, proiectul legii bugetului prevede fonduri de 2 miliarde de lei pentru compensarea medicamentelor, cu 9,1% mai puţin decât anul trecut, la care se adaugă alte 1,5 miliarde de lei  pentru programele naţionale pentru tratarea bolnavilor cronici.