Ştiu că mulţi se vor uita către noi, liderii celor 28 de state din Uniunea Europeană, dorind să le demonstrăm că punem oamenii mai presus de orice.

De-a lungul acestui proces cred că am fost foarte clară în privinţa faptului că drepturile cetăţenilor sunt prioritatea mea numărul 1. Şi ştiu că şi liderii celorlaltor state au acelaşi scop: să apere drepturile cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit şi pe ale britanicilor care trăiesc în Uniunea Europeană. Vreau să mai dau încă o dată asigurări că această problemă rămâne o prioritate, că ne unesc principii-cheie şi că punctul de maximă concentrare în săptămânile care vin va fi acela de a livra o înţelegere care să funcţioneze atât pentru oamenii din Marea Britanie, cât şi pentru cei din UE”, îşi începe Theresa May scrisoarea.

Aceasta se declară, din nou, nemulţumită de faptul că Regatul a fost acuzat că tratează celelalte naţiuni UE ca pe nişte „jetoane de la jocurile de noroc” şi spune răspicat că îşi doreşte ca cetăţenii Uniunii care locuiesc în Marea Britanie să rămână acolo. „Cetăţenii UE care şi-au construit o viaţă în Marea Britanie au o contribuţie enormă la dezvoltarea ţării noastre. Iar noi vrem ca ei şi familiile lor să rămână. N-aş putea fi mai clară de atât. Cetăţenii UE care trăiesc în mod legal în Marea Britanie în acest moment vor putea rămâne”.

Premierul britanic asigură că europenii se vor putea bucura de toate drepturile pentru care au contribuit la sistemul britanic şi subliniază că îşi doreşte acelaşi lucru şi pentru englezii din celelalte 27 de state membre, evidenţiind încă p dată că Marea Britanie va oferi garanţii că le sunt respectate drepturile şi că acest lucru nu se va schimba în timp.

„Acum ne rămân puţine puncte importante de finalizat, asta trebuie să aşteptăm în acest stadiu al negocierilor. Ştiu că ambele părţi vor lua în considerare propunerile celeilalte tabere pentru a putea să finalizăm înţelegerea cu mintea deschisă. Şi, cu flexibilitate şi creativitate de ambele părţi, sunt încrezătoare că putem încheia discuţiile referitoare la drepturile cetăţenilor în săptămânile care urmează. Ştiu că există o anxietate reală referitoare la modul în care acordul va fi implementat. Oamenii sunt îngrijoraţi că va fi un proces complicat şi birocratic şi că va pune obstacole greu de depăşit”, a mai scris May, care a ţinut să explice şi modul efectiv în care se va desfăşura procesul de obţinere a rezidenţei.

 

Concret, este vorba despre „un proces digital pentru cei care îşi doresc să aplice la statutul de rezident al Marii Britanii în viitor. Acest proces va fi dezvoltat având în prim plan utilizatorul, iar noi vom ţine legătura cu el la fiecare pas. Vom menţine costurile pe cât de scăzute cu putinţă, nu mai mult de costurile implicate de obţinerea paşaportului britanic. Criteriile aplicate vor fi simple, transparente şi strict în concordanţă cu acordul încheiat pentru Brexit. Oamenii care vor aplica nu vor trebui să dea socoteală pentru fiecare călătorie în şi în afara ţării şi (…), foarte important pentru orice cetăţean UE care are rezidenţă permanentă, va fi un proces simplu pus în mişcare pentru a schimba statutul lor actual cu cel de rezident al Marii Britanii”.

„Vrem ca oamenii să rămână şi vrem ca familiile să fie în continuare unite. Preţuim enorm contribuţiile pe care cetăţenii UE le au în Marea Britanie în domeniu economic, social şi cultural. Şi ştiu că şi statele membre îi valorizează în egală măsură pe cetăţenii britanici care locuiesc în comunităţile lor. Sper că aceste reasigurări, date atât de Marea Britanie, cât şi de Comisia Europeană săptămâna trecută, vor oferi mai departe certitudinea pentru milioanele de oameni care, pe bună dreptate, erau neliniştiţi în privinţa a ceea ce Brexit ar urma să însemne pentru viitorul lor”, îşi încheie May mesajul.