Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a vorbit şi ea, miercuri, despre scenariile privind începerea şcolii în această toamnă. Ministrul liberal spune că, dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se va lua decizia suspendării cursuriloir pentru o perioadă de 14 zile, timp în care şcoala va continua în sistem online. Acest tip de decizii vor fi luate de unitatea de învăţământ, Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Ceea ce este foarte clar la acest moment este că începem şcoala şi este foarte important pentru că ne dorim un învăţământ de calitate, dar, în acelaşi timp, ne dorim ca toţi elevii şi profesorii să fie în siguranţă la şcoală. Prin urmare, este important să luăm în calcul mai multe scenarii având în vedere şi situaţia epidemiologică din fiecare localitate.

De fapt, vorbim despre scenariul 1, în care în localitate nu există un număr mare de îmbolnăviri; scenariul 2 în care există, dar putem să desfăşurăm activităţile în unităţi de învăţământ, iar dacă situaţia epidemiologică va fi una foarte dificilă, atunci se ia decizia ca pentru 14 zile să fie suspendate cursurile şi să continue şcoala în sistem online”, a declarat Monica Anisie pentru Antena 3.

Astfel de decizii luate la nivelul localităţilor nu constituie o premieră pentru ţara noastră

Ministrul a subliniat că astfel de decizii vor fi descentralizate la nivelul localităţii, fiind luate de unitatea de învăţământ, împreună cu Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Sănătate Publică şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Unitatea de învăţământ ştie cel mai bine care este situaţia şi din punct de vedere al infrastructurii, dar şi din punct de vedere al îmbolnăvirilor. De aceea, s-a luat decizia descentralizării. Prin urmare, în cadrul Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ se stabileşte care este scenariul, după care se va transmite către Inspectoratele Şcolare, care împreună cu Direcţia de Sănătate Publică analizează situaţia şi din punct de vedere epidemiologic, dar şi din punct de vedere a ceea ce şcoala a decis în Consiliul de Administraţie. Şi împreună, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, vor lua decizia suspendării cursurilor”, a mai precizat ministrul Educaţiei şi Cercetării, potrivit Agerpres.

Monica Anisie a reamintit că asemenea situaţii nu constituie o premieră în România.

“De altfel, dacă ne amintim, am mai experimentat situaţii în care au fost suspendate cursurile fie din cauza viscolului, fie atunci când am avut gripa sezonieră.

Dacă vă amintiţi, chiar înainte de suspendarea cursurilor în martie, am transmis presei zilnic câte unităţi de învăţământ sunt închise sau câte clase erau închise”, a precizat Anisie.