Sunt probleme foarte mari în România din cauza pandemiei de coronavirus. La începutul acestui an, din cauza COVID-19 s-au închis școlile. Acum, revine în actualitate aceeași problemă, pe fondul exploziei de noi cazuri de infectări.

Se amână anul școlar?!

În Guvern, se vorbește tot mai mult de această problemă. Chiar ministrul Educației, Monica Anisie, a venit cu trei scenarii. Unul în care toți elevii merg fizic la școală, altul în care toți copiii învață de acasă și unul hibrid, în care o parte dintre elevi se deplasează fizic în clase, iar o parte participă la școala online prin rotație.

„Văzând situația epidemiologică la momentul acesta, care este o situație destul de gravă, cred că cel mai probabil scenariul acesta hibrid ar putea fi pus în practică, numai că trebuie să ne pronunțăm asupra acestor scenarii doar în momentul, în care vom ști exact cum va evolua situația epidemiologică. În spațiul public nu mai sunt respectate normele de prevenire și combaterea îmbolnăvirilor. De aceea, aș face un apel către populație să respecte distanțarea fizică, să poarte mască și în felul acesta să ne protejăm cu toții, să nu ajungem să ne îmbolnăvim.

După cum bine se știe, există un grup de lucru la nivelul Ministerul Educației, dar și la nivel guvernamental. Suntem miniștrii care facem parte dintr-un grup de lucru interministerial, tocmai pentru a lua cea mai bună decizie, în momentul în care, repet, vorbim despre evoluția situației epidemiologice. Deci în momentul în care avem o viziune clară asupra acestei evoluții, vom putea să facem și un anunț în acest sens. Aș vrea însă să precizez un lucru foarte important. În cadrul grupurilor de lucru au fost propuneri referitoare la descentralizarea deciziei cu privire la modul în care unitatea de învățământ ar putea să aleagă unul dintre acele scenarii pe care noi le punem la dispoziție. De ce a fost această propunere? Tocmai pentru că a existat dintotdeauna această posibilitate de a suspenda cursurile în anumite situații.

De exemplu, în cazul în care era viscol afară, unitatea de învățământ anunța Inspectoratul Școlar că se suspendă cursurile pe o anumită perioadă de timp. Deci a a existat și înainte această posibilitate a descentralizării deciziei, și inspectoratele școlare, asociațiile de părinți au solicitat o astfel de posibilitate de a alege școala unul dintre scenariile pe care Ministerul Educației îl lucrează.

încercăm să luăm această decizie cât mai repede posibil. Vom lua o decizie în foarte scurt timp și vom prezenta acesta trei scenarii, la care se lucrează împreună cu Ministerul Sănătății. Cheia este de fapt la Ministerul Sănătății, care trebuie să ne spună cum anume să revenim la școală în siguranță. Copiii trebuie și profesorii trebuie să rămână sănătoși”, a dezvăluit Anisie, conform Radio România Actualități.