Patru angajaţi ai Penitenciarelor Mioveni, Galaţi şi Găeşti au fost confirmaţi pozitiv la testul pentru noul coronavirus.

„Astăzi (…) un angajat al Penitenciarului Mioveni, un angajat al Penitenciarului Galaţi şi doi angajaţi ai Penitenciarului Găeşti au fost confirmaţi pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2.

S-a efectuat dezinfectarea spațiilor

Aceştia au exercitat atribuţii de serviciu în sectoarele administrativ şi operativ, cu purtarea echipamentului de protecţie.

Din primele verificări, în niciuna dintre cele trei unităţi penitenciare nu a fost identificată simptomatologie specifică COVID-19 în rândul persoanelor custodiate, acestea fiind monitorizate, în continuare, de către personalul medical”, arată un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – ANP, dat marți publicității.

Totodată, în toate cele trei unităţi, s-a acţionat cu echipe de la penitenciare-spital pentru dezinfectarea spaţiilor (căi de acces personal şi deţinuţi, birouri, zone comune).

„Angajaţii identificaţi contacţi vor fi scoşi din serviciu şi vor rămâne la domiciliu, urmând a fi înlocuiţi cu personal de rezervă, conform Planului de măsuri pentru sistemul penitenciar.

Administraţiile locurilor de deţinere asigură informarea efectivelor cu privire la cazurile înregistrate în rândul angajaţilor, starea de spirit a deţinuţilor fiind corespunzătoare. În continuare, se aplică recomandările Direcţiilor de Sănătate Publică competente şi metodologia de intervenţie a sistemului penitenciar, protejarea personalului şi a persoanelor private de libertate constituind o prioritate în acest context epidemiologic”, a adăugat ANP.

Risc crescut de propagare a epidemiei

Dealtfel, nu sunt primele cazuri de coronavirus identificate în sistemul penitenciar din România.

Un deținut din penitenciarul Deva a fost identificat pozitiv la infecția cu COVID-19, la sfârșitul lunii aprilie. De asemenea, un polițist angajat la penitenciarul Craiova a ieșit pozitiv la testul pentru noul coronavirus, la începutul lunii iunie.

Ca urmare a aglomerărilor mari de oameni existente în penitenciarele din România, acestea sunt considerate ca locuri cu risc extrem de crescut pentru propagarea unor boli, așa cum este și cazul noului coronavirus.