”În anul 2016, am avut schimburi comerciale de 144 mil. euro, dar dacă privim cifrele de anul acesta, constatăm că doar în primele 6 luni am atins cifra de 85 mil. euro, ceea ce ne dă curaj și speranța că cifrele de anul trecut vor fi cu mult depășite de cele de anul acesta”, a declarat Mihai Daraban, președintele CCIR. Acesta a amintit de importanța „Alianței celor trei mări” ca obiectiv de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie la nivelul UE și, totodată, de dezvoltare a rutelor de transport: „Am convingerea că, odată cu dezvoltarea rețelei de transporturi, PIB-ul țărilor incluse în această alianță se va dubla”. Companiile participante la seminar au avut oportunitatea de a intra în contact direct cu potențiali parteneri de afaceri din Lituania, care activează în diverse domenii de activitate, pentru a dezvolta noi relații de colaborare.

 

„Sper ca în viitor, relațiile economice și comerciale dintre țările noastre să atingă cote și mai mari. Am observat un mare potențial în acest sens. Trebuie să vorbim mai mult despre turism, doar patru mii de turiști au fost înregistrați de ambele părți. (…) România și Lituania au un scop comun, acela de a aduce investitorii din Europa de Est, mai aproape de UE”, a declarat, la rândul său, Viktoras Pranckietis, președintele Parlamentului lituanian, care a condus delegația de oameni de afaceri lituanieni, la București.

De asemenea, potrivit lui Dan Vîlceanu, președintele grupului parlamentar România-Lituania din Senatul României, există o relație de bună cooperare cu Lituania, bazată pe interese comune și valori fundamentale. „Anul trecut, am sărbătorit 25 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice dintre țările noastre. (…) Unul dintre obiectivele principale ale grupului parlamentar România-Lituania urmărește un dialog mai strâns la nivel politic, în vederea dezvoltării relațiilor economice, astfel încât, ulterior, acest fapt să se resimtă în viața cotidiană a cetățenilor ambelor țări”, a punctat acesta.

La eveniment au mai participat și Laura Kovaliovaitė, Consul Onorific al Lituaniei în România, E.S. Ambasadorul Lituaniei la București, dl. Arvydas Pocius. Totodată, prezentările mediului de afaceri român și ale celui lituanian au fost făcute de către Cristina Cocîrlă, Agenția Invest Romania, și Aldona Kabokienė, membru în Consiliul de Conducere al Camera de Comerț, Industrie și Meșteșuguri din Vilnius.