Dupa cele cinci accidente majore de avion din luna august a.c., soldate cu peste 300 de morti, opinia publica a devenit brusc constienta de lipsa de siguranta a zborurilor. Trei state europene, Franta, Belgia si Elvetia, au interzis accesul in spatiul aerian a nu mai putin de 25 companii aeriene. Deocamdata, pe listele publicate nu se afla nici o companie aeriana romaneasca. Uniunea Europeana a propus introducerea unor acte legislative care sa ii forteze pe cei 25 membri ai sai sa publice anual o lista cu companiile aeriene carora nu li se va mai permite sa efectueze zboruri in interiorul Uniunii. Pana acum, reactiile membrilor UE au fost impartite. Italia si Germania au declarat ca au greutati in identificarea companiilor cu probleme. Insa Franta si Belgia le-au facut deja publice, iar Marea Britanie va face in curand acelasi lucru. Elvetia, chiar daca nu este membru UE, a adoptat aceeasi pozitie si a interzis deja doua companii aeriene. Putini stiu ca una din cele doua companii interzise de Elvetia este Flash Airlines, compania egipteana al carui avion s-a prabusit in mare, langa Sharm el Sheikh, in luna ianuarie 2004, cei 148 de pasageri murind pe loc. De fapt, de la acel accident a pornit proiectul de lege referitor la drepturile pasagerilor, dezbatut acum in Parlamentul European. Proiectul initial prevedea ca liniilor aeriene mentionate pe “lista neagra” a statelor UE nu li se va interzice accesul in Uniune, ramanand la latitudinea fiecarui membru UE daca sa permita sau nu intrarea respectivelor companii. Totusi, dupa teribilele accidente din august, Comisia Europeana a anuntat ca va sustine propunerea Parlamentului European de a interzice accesul companiilor de pe lista neagra. Asa ca, de la inceputul lui 2006, Uniunea va avea o lista comuna de companii aeriene considerate nesigure.

Proiectul de lege mai prevede ca pasagerii vor fi informati despre companiile considerate riscante, iar noile reguli se vor aplica atat companiilor charter, cat si celor care fac curse regulate.
Paradoxul este ca jumatate din liniile aeriene interzise sunt din tari sarace din Africa, atat de sarace, incat cu greu isi permit avioane moderne si verificarile tehnice permanente necesare. Mai mult, pe continentul negru, sunt foarte greu de gasit experti in siguranta zborurilor. si tocmai pe locuitorii acestui continent doreste Uniunea Europeana sa-i ajute, impunandu-le europenilor o taxa pe biletele de avion. Cu alte cuvinte, de cate ori veti cumpara un bilet de avion catre o destinatie din UE, veti plati cu cativa euro in plus, banuti care vor merge in Africa.

Noi taxe pe biletele de avion

Ideea unei taxe pe biletele de avion emise in UE a aparut prima data in luna mai, scopul fiind acela de a strange fonduri pentru ajutorarea statelor din Africa de Sud. In zilele ce vor urma, ministrii de finante ai UE se vor intalni pentru a discuta concret cum va fi introdusa taxa, daca va fi obligatorie sau nu si cat de mare va fi ea pentru diverse zboruri. Astfel, conform informatiilor facute publice pana acum, taxa va fi intre 1 si 5 euro pentru zborurile in interiorul UE si intre 2 si 10 euro pentru zborurile internationale, iar veniturile adunate in acest fel vor varia de la 568 la 2.763 milioane euro. Trei sferturi din suma va proveni din Marea Britanie, Franta, Italia, Spania si Germania. Totusi, cum o taxa obligatorie este greu de acceptat, mai ales pentru tari turistice ca Irlanda si Grecia, o contributie voluntara ramane cea mai probabila varianta. Nu este vorba de urne pentru donatii puse in aeroporturi, ci de optiunea fiecarui pasager de a finanta un proiect anume atunci cand cumpara un bilet de avion.

Lista companiilor interzise

• Franta – Air Koryo (Coreea de Nord), Air Saint Thomas (Statele Unite),
International Air Service (Liberia), Air Mozambique si Transairways (Mozambic), Air Phuket (Tailanda)


• Belgia – Africa Lines (Republica

Centrala Africana), Air Memphis (Egipt), Air van Airlines (Armenia), Central Air Express (Republica
Democrata Congo), ICTTPW (Libia), International Air Tours Limited (Nigeria), Johnsons Air Limited (Ghana), Silverback Cargo Freighters (Rwanda), South Airlines (Ucraina).

• Elvetia – Flash Airlines (Egipt), Air van Airlines (Armenia).

• UK – Star Air Ltd. (Sierra Leone), RAF–AVIA (Letonia), Enimex (Estonia), Air Bosna (Bosnia), Inter Trans Air (Bulgaria), Air Memphis (Egipt), Cameroon Airlines (toate companiile din Cameroon), Albanian Airlines (toate companiile din Albania), Kyrgyzstan Airlines (toate companiile din Kyrgyzstan), Central Air Express (Congo).

Companie
Tara
Locul accidentului
Morti si raniti
Helios Airlines
Cipru
Langa Atena
121
Tans
Peru
Peru
41
West Carribean Airways
Columbia
Venezuela
160
Tunis Air
Tunisia
Sicilia
13
Air France
Franta
Canada