Peste 800 de milioane de euro vor fi generate anual de nou sistem de taxare a șoselelor din Bulgaria, potrivit agenției de presă bulgare Novinite.com. Agenția citează un răspuns scris din partea ministrului regional, Nikolay Nankov, în urma unei întrebări a deputatului BSP – Georgi Gikov. Acest răspuns vine în contextul în care de la data de 1 ianuarie 2019 Bulgaria va trece la un sistem electronic de viniete, similar cu cel al României, cu unele aspecte diferite însă.

Taxarea taxelor pentru camioanele TIR de peste 3,5 tone va funcționa din luna august a anului viitor. Banca Mondială, care este consultant în construcția sistemului, a elaborat 18 scenarii diferite privind posibilele venituri și costuri inregistrate.
Radio Bulgaria informează că mărimea taxei va varia cu tipul de drum. Pentru drumurile în stare proastă nu va fi plătită nicio taxă. Guvernul mai intenționează introducerea unei viniete de weekend, mai ieftină decât cea săptămânală. La finele lunii iulie sunt așteptate concluziile finale ale Băncii Mondiale care asistă  Bulgaria în proiect. Veniturile anuale ar urma să varieze de la 661 milioane leva (peste 330 milioane euro) la 1,49 miliarde leva (750 milioane euro) din 2019. Sumele sunt mult peste cele obținute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România (CNAIR) situate la cel mult 250 de milioane de euro.

SURSA: digi24.ro